Οικονομία

Τι συμβαίνει με την ΕΛΣΤΑΤ; Πώς «διαγράφει» 350.000 ανέργους


Μείζον ζήτημα αξιοπιστίας αναδεικνύεται από τις διαφορές στην καταμέτρηση της ανεργίας μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ

Διευρύνεται ο προβληματισμός για την ποιότητα των στοιχείων της ανεργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς την ώρα που ο ΟΑΕΔ καταγράφει σχεδόν 1.000.000 ανέργους, η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφει τουλάχιστον 350.000 άτομα που δηλώνουν στον ΟΑΕΔ, ότι αναζητούν εργασία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, τον μήνα Οκτώβριο ο αριθμός των ανέργων, που αναζητούν εργασία, ανήλθε σε 617. 500 άτομα και το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 13,3%.

Ωστόσο, για τον ίδιο μήνα ο ΟΑΕΔ, κατέγραψε 976.699 ανέργους, για τον Οκτώβριο οι οποίοι επίσης αναζητούν εργασία. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης των 359.199 ανέργων, που δεν μπορεί να αποδοθεί σε στατιστικό λάθος.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο κρατικών φορέων προκύπτει πως η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μόλις το 57,5% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και δεν καταγράφει το 36,5% των ανέργων.

Ανεξάρτητα από τις διαφορές στη μέθοδο καταγραφής των ανέργων, η διαφορά είναι τεράστια και προκαλεί προβληματισμό, για τη στατιστική μέθοδο που εφαρμόζει η ΕΛΣΤΑΤ.

Πάντως η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι, το ζήτημα της διαφοράς των «ανέργων» και των «εγγεγραμμένων ανέργων» είναι διαχρονικό και απαντά σε όλες τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.

Ο αριθμός των ανέργων (και συνακόλουθα το ποσοστό της ανεργίας) αποτελεί αντικείμενο εκτίμησης από τις Στατιστικές Αρχές (στη Χώρα μας από την ΕΛΣΤΑΤ) μέσω της δειγματοληπτικής Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) και τα αποτελέσματά της διαφέρουν από τα διοικητικά μητρώα της «εγγεγραμμένης ανεργίας» (στην Ελλάδα το μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού - ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, «άνεργοι» χαρακτηρίζονται τα άτομα τα οποία:

  • δεν εργάζονται,
  • είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και
  • αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες. Τα παραπάνω διαπιστώνονται με μία σειρά ειδικών ερωτημάτων στο ερωτηματολόγιο της Έρευνας.

Αντίθετα, υποστηρίζει, πως, στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται.

Επιπρόσθετα, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ.

Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που δεν εργάζονται και ταυτόχρονα δεν αναζητούν εργασία ή δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία, τα οποία καταγράφονται ως «μη ενεργοί» (και εκτός εργατικού δυναμικού) στην ΕΕΔ αλλά είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ προκειμένου να είναι δικαιούχοι των προνομίων του ΟΑΕΔ.

Κατά συνέπεια, τα άτομα που καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπίπτουν από εννοιολογική άποψη με εκείνα που εγγράφονται στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ και, ως εκ τούτου, λόγω της διαφοράς των ορισμών, δεν είναι δυνατή η σύμπτωση των δύο πληθυσμών.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία του Οκτωβρίου εδώ και τα στοχιεία της ΕΛΣΤΑΤ εδώ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα