Σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους στόχους της βιωσιμότητας, λαμβάνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λίγο μετά την ολοκλήρωση του 3ου Evia Film Project, της αναπτυξιακής δράσης περιβαλλοντικού προσανατολισμού
Μετά από μια σειρά πιλοτικών πράσινων δράσεων, το Φεστιβάλ υιοθέτησε μια συνολική περιβαλλοντική πολιτική, η οποία συμπληρώνει και επαναπροσδιορίζει τη γενικότερη πολιτιστική αποστολή και τις αξίες του οργανισμού, ως απάντηση στη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση.
Μεταξύ άλλων:
- Το Φεστιβάλ έχει αναθέσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τη διεξαγωγή μελέτης ανάλυσης του ανθρακικού αποτυπώματός του και ενεργειακού ελέγχου, με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός του 2024.
- Πραγματοποιήθηκαν στο Ολύμπιον – τη μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ – εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, βελτιώνοντας την ενεργειακή κλάση του κτιρίου από Δ σε Β.
- Το Φεστιβάλ συνεργάζεται με ειδικό σύμβουλο σε θέματα βιώσιμης πολιτιστικής διαχείρισης, ενώ στέλεχός του έχει αναλάβει τον ρόλο του Green Officer (Υπευθύνου/Συντονιστή περιβαλλοντικής πολιτικής) και έχει συγκροτηθεί η Green Team, με τη συμμετοχή προσωπικού από όλους τους τομείς του οργανισμού.
- Έχουν διοργανωθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια, σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και πρακτικές βιώσιμης πολιτιστικής διαχείρισης για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους εθελοντές και εξειδικευμένα εργαστήρια την την Green Team
- Το Φεστιβάλ έχει συνυπογράψει το Green Charter for Film Festivals (Πράσινη Χάρτα για τα Φεστιβάλ), μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Δικτύου Φεστιβάλ Moving Images – Open Borders. Με τη συμμετοχή τους, τα φεστιβάλ δεσμεύονται «να μειώσουν σταδιακά στο ελάχιστο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητές τους και να λειτουργούν με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους».
- Θα επιχειρήσει να κάνει όσο πιο «πράσινα» γίνεται τα υλικά και τις υπηρεσίες του, επανεξετάζοντας, παράλληλα, την ποιότητα των προμηθειών του, σε συνεργασία με τους συνεργάτες και τους προμηθευτές του.
- Έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής και συνεργάζεται με εξειδικευμένες εταιρείες κατά των διοργανώσεων
- Λειτουργεί ως πηγή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κοινό, μέσα από το πρόγραμμά του.
- Διοργανώνει τo Evia Film Project, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022, με σκοπό να στηρίξει τη Βόρεια Εύβοια ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή και με απώτερο στόχο να την αναδείξει σε παγκόσμιο κέντρο για το «πράσινο σινεμά». Έχει καθιερώσει περιβαλλοντικό τέλος (green fee) σε όλους τους διαπιστευμένους στη διάρκεια των τριών διοργανώσεων (ΦΚΘ, ΦΝΘ και Evia Film Project), το οποίο διατίθεται για μέτρα, δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε για τις καλές πρακτικές του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσίασε την περιβαλλοντική πολιτική του στις 25-27 Ιουλίου 2024, στην πόλη Klaipeda της Λιθουανίας, στο στο πλαίσιο συνάντησης των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου MINEV.