Οικονομία

Το νέο θρίλερ στο Eurogroup: Πού διαφωνούν Βόρειοι - Νότιοι


Συμφωνία επί της αρχής για το σχέδιο των 500 δισ., δυσκολίες στη διαπραγμάτευση ενός μεγάλου πακέτου για την ανάκαμψη.

Δύσκολη προδιαγράφεται και η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει συναίνεση για το σχέδιο στήριξης των οικονομιών με 500 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Βορρά - Νότου βρίσκεται το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των σχεδίων για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, καθώς θα απαιτηθούν μεγάλα ποσά για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη και επανέρχεται το... αιώνιο ερώτημα: ποιος πληρώνει το λογαριασμό;

Στις δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, άφησε σαφώς εννοηθεί ότι το ζήτημα που θα είναι δύσκολο να ξεπερασθεί και στις σημερινές συζητήσεις είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί ένα «μεγάλο και συντονισμένο», όπως χαρακτηριστικά είπε, σχέδιο ανάκαμψης της ευρωζώνης μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Απευθυνόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στις κυβερνήσεις του Βορρά, ο Σεντένο τόνισε ότι δεν είναι ώρα για "business as usual", αλλά απαιτούνται σοβαρές αποφάσεις. Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στις προτάσεις που έχουν ακουσθεί ως τώρα, δηλαδή στην αρχική πρόταση των 9 κυβερνήσεων για ευρωομόλογα ειδικού σκοπού (κορονο-ομόλογα) ή στη δεύτερη πρόταση που έγινε από την Γαλλία, για τη σύσταση ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου, που θα χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη.

Το μεγάλο ερώτημα για τη σημερινή συζήτηση είναι αν οι κυβερνήσεις του Νότου θα δεχθούν να κλείσει μόνο μια συμφωνία περιορισμένης έκτασης, για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης, ή αν θα επιμείνουν στην ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού, ενδεχομένως ακόμη και με ένα νέο βέτο, που θα μπλοκάρει για δεύτερη φορά τις αποφάσεις.

Δεδομένου ότι το μπλοκ της Γερμανίας δεν φαίνεται έτοιμο να συζητήσει κάτι άλλο, πέραν όσων ήδη έχουν συμφωνηθεί τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι σαφές αν οι χώρες του Νότου θα συμβιβασθούν με το "μικρό πακέτο" των 500 δισ. ευρώ, ή θα επιμείνουν να βρεθεί τώρα ένας συνολικός συμβιβασμός.

Τα μέτρα που ήδη θεωρούνται «κλειδωμένα» είναι τρία:

  1. Μια προληπτική πιστωτική γραμμή 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τη χρηματοδότηση όσων κρατών δοκιμάζονται από την κρίση με σχετικά "χαλαρές" προϋποθέσεις (χωρίς μνημόνια).
  2. Ένα πρόγραμμα δανεισμού των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  3. Το σχέδιο «Sure» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να χρηματοδοτηθούν με χαμηλό κόστος τα προγράμματα των κρατών μελών για την προστασία των εργαζομένων (προγράμματα όπως αυτό με το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα