Πολιτική

To πετρέλαιο γκρεμίζει τις αγορές


Αυξημένος ο κίνδυνος πτωχεύσεων στον ενεργειακό κλάδο. Στις 474,28 μονάδες ο ΓΔ με πτώση 3,99%

Σε μεγάλη πτώση βρίσκονται οι αγορές σήμερα λόγω των δηλώσεων, χτες το βράδυ, του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi ο οποίος επεσήμανε στους Αμερικανούς παραγωγούς, ότι πρέπει «είτε να μειώσουν τα κόστη, είτε να δανειστούν μετρητά ή να ρευστοποιήσουν». 

Να σημειωθεί ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει αρνητική τα χρηματιστήρια γιατί αυξάνει τον κίνδυνο πτωχεύσεων στον ενεργειακό κλάδο, κάτι που με τη σειρά του ανεβάζει τις επισφάλειες στις τράπεζες. Το μήνυμα του υπουργού σημαίνει βαθύτερες περικοπές στη δαπάνη, περισσότερες απολύσεις και την αδράνεια των εξεδρών πετρελαίου. «Ακούγεται σκληρό, και δυστυχώς είναι, αλλά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξισορροπηθούν οι αγορές», ανέφερε ο Naimi.

Το πετρέλαιο

Νωρίτερα, οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν, καθώς τα παραπάνω σχόλια ουσιαστικά υπονόμευσαν το πάγωμα της παραγωγής που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τεσσάρων σημαντικών χωρών. Να σημειωθεί ότι Al-Naimi ανέφερε σε στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών στο Χιούστον ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να ερμηνεύσουν τη συμφωνία των τεσσάρων μεγάλων παραγωγών για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου ως προάγγελο για τη μείωση της παραγωγής.

Τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία (ΚΕΤ) των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών μπορεί να αποσύρουν ακόμα και 400 δισ. δολ. από τα χρηματιστήρια αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα 30-40 δολ. Η Ένωση των Βρετανικών Πετρελαϊκών Εταιρειών, ανέφερε ότι οι εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στην Β. Θάλασσα της Μ. Βρετανίας, βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή. Αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα 33,9 δολ. το βαρέλι, το 43% εξ’ αυτών θα παρουσιάσουν ζημίες το 2016.

H παγκόσμια οικονομία πιέζεται και από τα χρέη καθώς προστέθηκαν σχεδόν 60 τρισεκατομμύρια από το 2007 ανεβάζοντας το παγκόσμιο φορτίο του χρέους στα 200 τρις. δολ., σχεδόν τρεις φορές το μέγεθος του συνόλου της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο χρέος της Κίνας, το οποίο έχει τριπλασιαστεί από το 2009, από 10 τρις. δολ. σε 30 τρις. δολ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι κρατικές τράπεζες της Κίνας μπορεί να έχουν απώλειες 3,5 τρις. δολ. ήτοι τέσσερις φορές περισσότερο από ό, τι οι τράπεζες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. 

Υπάρχει ο φόβος ότι οι εξαγωγείς σχιστόλιθου από το Τέξας μέχρι τη Βόρεια Ντακότα θα «ξεκληριστούν» τους ερχόμενους μήνες εν μέσω ενός κύματος αναδιαρθρώσεων και πτωχεύσεων, ανέφερε ο Mark Papa, πρώην CEO της EOG Resources. Όπως τόνισε, όσοι επιβιώσουν θα είναι πιο συντηρητικοί.

Οι επιπτώσεις από την απαισιοδοξία για την τιμή του αργού πετρελαίου έγιναν αισθητές σε όλον τον κόσμο, με αποτέλεσμα σήμερα να επηρεαστούν αρνητικά τα ασιατικά χρηματιστήρια –οι μετοχές καταγράφουν απώλειες στο Τόκιο και το Σίδνεϊ– και οι επενδυτές να αναζητούν και πάλι τα ασφαλή καταφύγια. 

Ευρώπη και στερλίνα 

Ως επικρατέστερο σενάριο για την Ευρώπη θεωρείται μια περίοδος μακράς στασιμότητας, χωρίς ιδιαίτερη ανάπτυξη αλλά και χωρίς ύφεση. Παράλληλα, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει Brexit, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα πολιτική ατύχημα.

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για την πορεία της στερλίνας σε περίπτωση Brexit. Σύμφωνα με το Βloomberg, 34 οικονομολόγοι πραγματοποίησαν δημοσκόπηση, και το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκαν ήταν πως σε περίπτωση όπου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.,  το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 1,35 δολαρίων – ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985. Σήμερα, η στερλίνα κινείται πτωτικά, καθώς διολισθαίνει κατά 0,6% στα 1,3935 δολάρια και κατά 0,3% στα 1,2686 ευρώ.

Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές «βούλιαξε» το Χρηματιστήριο

Στα χνάρια των διεθνών αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο, κατέγραψε σημαντικές απώλειες, οι οποίες ενισχύθηκαν και από τη σωρείας προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η εικόνα αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης του σκηνικού χαμηλής ορατότητας στο εσωτερικό μέτωπο καθώς τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές υιοθετούν τη στάση της de facto χρονικής μετάθεσης των διαπραγματεύσεων, αν και στις δημόσιες δηλώσεις τους δεν το αναγνωρίζουν. Η κυβέρνηση αναδιπλώνεται στο θέμα της μείωσης των συντάξεων κατά τρόπο που επιβεβαιώνει ότι θέλει με κάθε κόστος να κλείσει την αξιολόγηση. Οι δανειστές ζητούν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις στο ασφαλιστικό και ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.

O πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα «προχωρούν αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Και τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και το κράτος.

Η ελληνική αγορά επηρεάζεται σημαντικά από την άσχημη τροπή που παίρνουν τα πράγματα στο θέμα του προσφυγικού, των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών και του αδιεξόδου που ίσως προκύψει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Η κατάσταση αυτή εντείνει τον νούμερο ένα κίνδυγο για το ΧΑ που δεν είναι άλλος από τον πολιτικό παράγοντα.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας προς τα επίπεδα των 470 μονάδων, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές της ΔΕΗ, της Ελλάκτωρ και των ΕΛΠΕ.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 474,28 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,99%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 471,85 μονάδες (-4,48%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 53,599 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 111.720.986 τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,98%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,17%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Grivalia Properties (+0,97% στα 7,32 ευρώ) και της Τέρνα Ενεργειακή (+0,48% στα 2,08 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-12,36% στα 0,383 ευρώ), της Εθνικής (-10,47% στα 0,154 ευρώ), της Πειραιώς (-9,63% στα 0,122 ευρώ), της Viohalco (-9,27% στα 0,998 ευρώ), της ΔΕΗ (-8,81% στα 2,69 ευρώ), της Ελλάκτωρ (-7,14% στα 1,17 ευρώ) και των ΕΛΠΕ (-6,34% στα 3,40 ευρώ).

Ανοδικά κινήθηκαν 31 μετοχές, 73 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.





Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις