Τράπεζες

Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τις προμήθειες


«Παγώνουν» οι... μικροπρομήθειες σε καθημερινές συναλλαγές, έρχονται μόνιμες χρεώσεις για τήρηση λογαριασμών

Αναδιπλώνονται οι τράπεζες για να αποφύγουν σύγκρουση με την κυβέρνηση και πιθανή παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «παγώνοντας» τις νέες προμήθειες που επρόκειτο να επιβάλουν από τον Νοέμβριο, αλλά και πριν το τέλος Δεκεμβρίου. Ομως έχουν ήδη επεξεργασθεί σχέδιο «Β» για να δημιουργήσουν από το 2020 μια νέα βάση επαναλαμβανόμενων εσόδων από προμήθειες.

«Οι τρεις συστημικές τράπεζες σήμερα και η τέταρτη την Δευτέρα θα ανακοινώσουν όχι μόνο την αναστολή των αυξήσεων που είχαν προαναγγείλει αλλά και μειώσεις σε χρεώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει», όπως δήλωσε σήμερα (στον ΑΝΤ1) ο Άδωνις Γεωργιάδης, που είχε χθες προειδοποιήσει από τη Βουλή τις τράπεζες για την επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες και εντός του Νοεμβρίου θα υπάρξει και δεύτερο κύμα μειώσεων σε χρεώσεις.

Όπως ανακοίνωσε η Eurobank, καταργούνται οι χρεώσεις προμήθειας (Direct Access Fee – DAF) συνολικά σε 30 απομακρυσμένες περιοχές, δηλαδή στο εξής οι συναλλασσόμενοι δεν θα χρεώνονται προμήθεια όταν χρησιμοποιούν κάρτες άλλων τραπεζών. Επίσης, με άμεση ισχύ από σήμερα, η τράπεζα προχωρεί στην κατάργηση της προμήθειας επανέκδοσης προσωπικού κωδικού PIN χρεωστικών καρτών.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται όλες οι τράπεζες. Ομως, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, αυτό δεν σημαίνει ότι «παγώνουν» και συνολικά οι προσπάθειες για αύξηση των εσόδων από προμήθειες, τα οποία προορίζονται να αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια στιβαρούς πυλώνες της δομής εσόδων των τραπεζών, καθώς η μείωση των τόκων από τα «κόκκινα» δάνεια που θα φύγουν από τους ισολογισμούς, όπως και η βραδεία ανάκαμψη των εσόδων από τόκους νέων δανείων, καθιστούν μονόδρομο την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προβλέπει η αρκετά συντηρητική στις εκτιμήσεις της, Bank of America, στη νεότερη έκθεσή της για τις τράπεζες, τα έσοδα από προμήθειες θα αυξηθούν σε ποσοστό 14%, την περίοδο 2020 – 2023, για να ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στην τελευταία προσπάθεια για την αύξηση των χρεώσεων σε καθημερινές συναλλαγές, καθώς έχει ενσωματώσει η διοίκηση στο επιχειρησιακό της σχέδιο εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για την αύξηση των εσόδων από προμήθειες.

Το σχέδιο «Β» των τραπεζών για τις προμήθειες στηρίζεται σε δύο άξονες:

  1. Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πάσης φύσεως, οι τράπεζες θα αποφύγουν να προχωρήσουν σε επιβολή νέων προμηθειών, όχι μόνο για να μην υπάρξουν νέες προστριβές με την κυβέρνηση, που επιχειρεί με νομοθετικά κίνητρα να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, αλλά και επειδή τα έσοδα από τις πάσης φύσεως προμήθειες από ηλεκτρονικές συναλλαγές θα ακολουθήσουν σε κάθε περίπτωση αυξητική πορεία, δεδομένου ότι, παρότι έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια η αξία τους, εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ μακριά από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών και θα αυξηθούν δυναμικά τα επόμενα χρόνια.
  2. Για να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση εσόδων από προμήθειες, οι τράπεζες σχεδιάζουν να εφαρμόσουν το μοντέλο που ακολουθούν οι τράπεζες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τήρηση τραπεζικών λογαριασμών. Περισσότερο στους τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως, που τηρούν οι επιχειρήσεις, και δευτερευόντως σε λογαριασμούς καταθέσεων των νοικοκυριών, οι τράπεζες σχεδιάζουν να επιβάλουν πάγια έξοδα διαχείρισης, τα οποία ενδεχομένως να έχουν μια μόνιμη χρέωση και επιπλέον να προστίθεται μεταβλητές χρεώσεις, ανάλογα με το πλήθος των συναλλαγών που γίνονται.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα