Το προσφυγικό, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι αναταράξεις στις αγορές και η ραγδαία διολίσθηση των τραπεζικών μετοχών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας την τελευταία εβδομάδα.
Σπίθες διπλωματικού πολέμου ανάβει η προκλητική στάση της Αυστρίας στην προσφυγική κρίση, με την ελληνική κυβέρνηση να κρατά σκληρή στάση και να ανακαλεί στην Αθήνα την πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρει και παράλληλα να αρνέιται στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ να επισκεφτεί τη χώρα μας. Η ρήξη μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας βαθαίνει και οι συνέπειες αυτής της διένεξης για το προσφυγικό είναι άγνωστες. Αν και η προσφυγική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, η Ευρώπη είναι διχασμένη για το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και η ΕΕ φαίνεται ανίκανη να αντεπεξέλθει στην ανεξέλεγκτη, πλέον, κατάσταση.
Μια μέρα μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην αυστριακή υπουργό ότι για να γίνει δεκτό το αίτημά της, θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις της Διάσκεψης της Βιέννης. Η διάσκεψη της Βιέννης, στην οποία συμμετείχαν όλες οι χώρες της Βαλκανικής πλην της Ελλάδος, θεωρείται από την Αθήνα εχθρική κίνηση, κάτι που άλλωστε αντιμετωπίστηκε αρχικά με διάβημα και διαμαρτυρίες από τον ίδιο τον κ. Αλ. Τσίπρα σε σειρά Ευρωπαίων ομολόγων του.
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η βουτιά που έχουν πραγματοποιήσει οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, και έχει εξαφανίσει περί τα 434 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, ποσό υπερδιπλάσιο από το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας στις τρέχουσες τιμές.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 Banks, που παρακολουθεί την πορεία 46 μετοχών έχει καταγράψει τη διπλάσια πτώση σε σχέση με την αγορά από τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα, μόνο από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 14%, και σύντομα αναμένεται να καταγράψουν το χειρότερο μήνα από άποψη επιδόσεων από το 2011, οπότε και η ευρωπαϊκή κρίση βρισκόταν στο ζενίθ.
Ακολουθεί το Top 10 της εβδομάδας μεταξύ 22 και 26 Φεβρουαρίου:
1)Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα
Σε τεραστίων διαστάσεων πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο φαίνεται ότι είναι μπλεγμένη η Google στην Ελλάδα. Από τη φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή μέχρι τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τη διαμόρφωση κλίματος και την εφαρμογή μονοπωλιακών πρακτικών στον τομέα της ενημέρωσης, ο παγκόσμιος κολοσσός φέρεται να έχει συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παράτυπες συμφωνίες κυρίων παρεμβαίνοντας καταλυτικά στη λειτουργία μιας φαινομενικά αρρύθμιστης αγοράς.
2) Υπόθεση «εκβιασμών»: Αυτή είναι η δικογραφία
Με υπερβολικές δόσεις «κιτρινισμού» και εμφανείς προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης αντιμετωπίζεται από τα μέσα ενημέρωσης η υπόθεση του εκδότη και των δύο δημοσιογράφων που φέρονται ως συγκροτήσαντες εγκληματική οργάνωση προς εκβίαση ΔΕΚΟ και τραπεζών.
3)Άγριο ξεκαθάρισμα λογαριασμών κυβέρνησης-δημοσιογράφων
Μορφή ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της Μαφίας έχει αρχίσει να προσλαμβάνει η κόντρα Ελλάδας και πιστωτών, καθώς δεν εξελίσσεται μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή με τους υπουργούς Οικονομικών, τις διαπραγματευτικές ομάδες και τους ηγέτες αλλά και στα παρασκήνια όπου πρωταγωνιστούν οι εκπρόσωποι των Media.
4)Οι τραπεζίτες τα έκαναν μπάχαλο – Δείτε πώς
Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι τραπεζίτες. Το μαστίγιο από τον SSM, τα ανησυχητικά αποτελέσματα, η ραγδαία διολίσθηση των μετοχών και η αδυναμία έγκαιρης λήψης αποφάσεων, διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα για τις ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- τράπεζες.
5)Η Αυστρία προκαλεί: Για αυτό δεν καλέσαμε την Ελλάδα στη διάσκεψη
Λίγες ώρες μετά το διάβημα διαμαρτυρίας που προέβη η Ελλάδα για την πρωτοβουλία διοργάνωσης, στη Βιέννη, διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό εν τη απουσία της και πριν τη μίνι Σύνοδο με στόχο την εξεύρεση κοινών λύσεων για τις ροές των προσφύγων, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς συνεχίζει να προκαλεί.
6)Ποιοι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη από τα 57 - 62
Σύνταξη σε ηλικίες από 56,9 έως 62 έτη κλειδώνουν από φέτος έως και το 2021 περίπου 450.000 ασφαλισμένοι. Από το 2022 και μετά καταργούνται όλες οι ενδιάμεσες ηλικίες συνταξιοδότησης και πλέον θα απαιτούνται 40 χρόνια για πλήρη σύνταξη στα 62, ενώ αν δεν υπάρχουν τα 40 χρόνια η έξοδος θα είναι στο 67ο έτος με πλήρη σύνταξη και στα 62 με μειωμένη.
7)To πετρέλαιο γκρεμίζει τις αγορές
Σε μεγάλη πτώση βρίσκονται οι αγορές σήμερα λόγω των δηλώσεων, χτες το βράδυ, του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi ο οποίος επεσήμανε στους Αμερικανούς παραγωγούς, ότι πρέπει «είτε να μειώσουν τα κόστη, είτε να δανειστούν μετρητά ή να ρευστοποιήσουν».
8)Μιντιακά βάσανα και... mega μετακομίσεις
Ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο των μέσων ενημέρωσης αλλά και γενικότερα στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, προκαλεί η ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε κατά του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Π. Αθανασίου.
9)Ιατροδικαστής: Ακαριαίος ο θάνατος του Παντελή Παντελίδη
Μία λαμαρίνα στέρησε τη ζωή του Παντελή Παντελίδη κατά τη διάρκεια της ανατροπής του οχήματος στην επικίνδυνη στροφή που οδηγεί στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Τον χτύπησε στο κεφάλι την ώρα της ανατροπής του τζιπ. Τα υπόλοιπα τραύματα ήταν σοβαρά αλλά δεν προκάλεσαν τον θάνατό του.
10)Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά - Ολες οι αλλαγές
Αλλαγές με επιβαρύνσεις και ελαφρύνσεις φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τροποποιήσεις στηνέκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τα οποία αναμένουν την έγκριση των δανειστών.