Μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία από την Παγκόσμια Τράπεζα τον Ιανουάριο, και τη μείωση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Ευρωζώνης από την Κομισιόν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σειρά παίρνει ο ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες της Βραζιλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ κατεβάζουν ταχύτητα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ορισμένες αναδυόμενες αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επεκταθεί κατά 3,0% το 2016, με τον ίδιο ρυθμό όπως και το 2015 και κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες λιγότερο από ότι είχε προβλεφθεί τον Νοέμβριο.
«Οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι σημαντικοί» επισημαίνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ και προσθέτει:
«Μερικές αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες από τις απότομες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και από τις επιπτώσεις του υψηλού εσωτερικού χρέους».
Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν βυθιστεί το τρέχον έτος εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και μια πτώση των τιμών του πετρελαίου θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο MSCI World Index υποχώρησε σε χαμηλά δύο ετών την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά από από μια δεκαετία.
Την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 26 και στις 27 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών που ανήκουν στην ομάδα G-20 θα συναντηθούν στην Σαγκάη προκειμένου να συνομιλήσουν σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, και να προτείνουν λύσεις προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιες αγορές.
Από τη μεριά του ο ΟΟΣΑ ασκεί πιέσεις στους υπουργούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παρέχουν ακόμα περισσότερη στήριξη προκειμένου να στηριχθούν οι νομισματικές προσπάθειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
“Η συλλογική πολιτική είναι αυτό που χρειάζεται για να ενισχυθεί η ζήτηση”, εκτιμά ο Οργανισμός.
“Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να λειτουργήσει”, συμπληρώνει.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών, εκείνη της Βραζιλίας είναι η μοναδική που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, η οποία μάλιστα αποδεικνύεται ακόμα βαθύτερη απ΄ότι πιστευόταν αρχικά.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής πρόκειται να συρρικνωθεί 4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, έναντι της αρχικής εκτίμησης για 2,8%.
Οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν 3,8% μέσα στο 2015, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν πρόκειται να σταθεροποιηθούν πριν το 2017.
Ο ΟΟΣΑ μείωσε τις προβλέψεις του και για τις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πλέον, η ανάπτυξη των ΗΠΑ τοποθετείται στο 2% για το 2016, και στο 2,2% για το 2017. Η ανάπτυξη της Γερμανίας προβλέπεται στο 1,3% μέσα στο τρέχον έτος και στο 1,7 το 2017.
Αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ποικίλες αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένης και της συρρίκνωσης των εξαγωγών, απόρροια του ισχυρού δολαρίου καθώς και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Τέλος, ο Καναδάς, όπως και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί του κόσμου, δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως η οικονομία του Καναδά θα αυξηθεί μόλις 1,4% μέσα στο έτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2%.
Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, με αφορμή τις απογοητευτικές επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων χωρών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 2,4% το 2015, θα καταγράψει άνοδο μόνο 2,9% φέτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της. Η αρχική της πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3%.
Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός αποδίδει τη μείωση αυτή στην αδυναμία των κυριότερων αναδυόμενων αγορών που απειλεί τους στόχους μείωσης της φτώχειας δεδομένου ότι οι χώρες συνέβαλαν την τελευταία δεκαετία σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Στην Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του κόσμου, η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στος 6,7% φέτος, από 6,9% το 2015. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση της κινεζικής οικονομίας από το 1990.
Η αναθεώρηση των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ακόμη χειρότερη για δύο άλλες αναδυόμενες χώρες, τη Βραζιλία (στο -2,5%) και τη Ρωσία (-0,7%) οι οποίες πλήττονται από τη πτώση των τιμών των πρώτων υλών. Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται ανάπτυξη 2,7% και για την ευρωζώνη 1,7%, μια μείωση μόνο κατά 0,1 της μονάδας σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη.