Διεθνή

Τουρκία: Αθώα Γερμανίδα δημοσιογράφος που κατηγορήθηκε για τρομοκρατία


Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα αθωωτική απόφαση για τη Γερμανίδα δημοσιογράφο Μεσαλέ Τολού από κατηγορίες για τρομοκρατία, ανέφερε στο Twitter, σε μια υπόθεση που διήρκεσε σχεδόν πέντε χρόνια και κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου κατά την περίοδο της κράτησής της.

Η Τολού τέθηκε υπό κράτηση τον Απρίλιο του 2017 στο πλαίσιο της καταστολής της τουρκικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και φυλακίστηκε για οκτώ μήνες πριν αποφυλακιστεί. Είχε κατηγορηθεί για δημοσίευση τρομοκρατικής προπαγάνδας και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

"Μετά από τέσσερα χρόνια, οκτώ μήνες και 20 ημέρες: Αθώωση και για τις δύο κατηγορίες!" έγραψε η ίδια στο twitter.

"Σε ένα κράτος δικαίου, μια τέτοια δίκη δεν θα είχε πραγματοποιηθεί εξαρχής. Η ετυμηγορία δεν μπορεί να αναπληρώσει την καταστολή και το χρονικό διάστημα που πέρασα στη φυλακή", πρόσθεσε η Τολού.

Οι σχέσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, Τουρκίας - Γερμανίας, επιδεινώθηκαν αφότου το Βερολίνο καταδίκασε τις συλλήψεις περίπου 50.000 ανθρώπων από τις τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την αναστολή ή την απόλυση 150.000 άλλων, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, δικαστών και στρατιωτικών.

Περίπου δώδεκα άτομα με γερμανική υπηκοότητα φυλακίστηκαν επίσης στην Τουρκία στο πλαίσιο της καταστολής. Στην Γερμανία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής.

Οι σχέσεις των δύο χωρών αναθερμάνθηκαν και πάλι μετά την αποφυλάκιση του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτζέλ το 2018 και την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης κατά της Τολού, μήνες μετά την αποφυλάκισή της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα