Με Άποψη

Τουρκία: Η επόμενη μέρα για τον Ερντογάν


Η ήττα στις δημοτικές εκλογές έφερε το ΑΚΡ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δεύτερη θέση πίσω από τους Κεμαλικούς του CHP με τους  Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και του Μανσούρ Γιαβάς στην Άγκυρα να επανεκλέγονται πανηγυρικά. Ωστόσο ο Ερντογάν έχει ακόμη δρόμο μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις καθώς και στις προεδρικές εκλογές, επανεξελέγη διαψεύδοντας όσους είχαν επενδύσει στην ήττα του. Το δεδομένο μετά τις βουλευτικές εκλογές είναι ότι ο Ιμάμογλου ισχυροποιήθηκε και μαζί με τον Γιαβάς είναι οι πιο πιθανοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου. Εις εκ των δύο θα αναλάβει εκτός απροόπτου την ηγεσία του CHP και θα αποτελέσει το διεκδικητή της προεδρίας.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει προ των εκλογών ότι αυτές οι δημοτικές εκλογές θα ήταν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές για τον ίδιο, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παραδέχτηκε ότι βρίσκεται σε καμπή. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος προέδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη κατάσταση.

Οικονομία και εξωτερική πολιτική

Η τουρκική οικονομία, όπως την αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητα τους τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα της χώρας, είναι εντελώς διαφορετική από το πως την αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι τουρίστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πολλοί έρχονται και ξοδεύουν σε ένα Σαββατοκύριακο περισσότερα από το νέο κατώτατο μισθό στην Ελλαδα.

Επίσης ο Ερντογάν έχει στραφεί το εξωτερικό και έχει εκμεταλλευτεί τις διεθνείς συνθήκες προς όφελος της Τουρκίας.

Βαρόμετρο για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος είναι οι αμερικανικές εκλογές, καθώς Τραμπ και Μπάιντεν έχουν άκρως αντίθετες ατζέντες σε όλους τους τομείς.

Ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα προβλήματα: στο εσωτερικό το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και στο εξωτερικό την υλοποίηση των μεγαλεπίβολων επεκτατικών σχεδίων της Άγκυρας.

Σε αναζήτηση επενδυτών

Για το πρώτο έχει βγει σε αναζήτηση επενδύσεων, αλλά εκτός του Κατάρ και του Αζερμπαϊτζάν, δύσκολα θα καταφέρει να πάρει σοβαρά ποσά από τις αραβικές χώρες, με δεδομένο ότι οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και οι ενέργειες στην Αφρική είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των χωρών αυτών. Επίσης στη Δϋση των βλέπουν πολύ επιφυλακτικά, για τη στάση του απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά για μια σειρά από ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Έτσι στρέφεται στις ΗΠΑ, από όπου κατάφερε να πάρει τα F-16 παρά τις αντιδράσεις γερουσιαστών και βουλευτών και δειλά-δειλά μιλάει και τα F-35. Είναι άγνωστο αν θα επιδιώξει και θα λάβει επενδύσεις από τις ΗΠΑ, αλλά εκείνο που επιδιώκει είναι να διατηρήσει «ζεστή» την επαφή για να διαπραγματευτεί μετά τις προεδρικές εκλογές.

Στα γεωπολιτικά η Άγκυρα συνεχίζει σταθερά τις επεκτατικές επιδιώξεις της ενώ εκμεταλλεύεται κάθε περίσταση. Έχει ρίξει γέφυρες με την Αίγυπτο στην οποία υπόσχεται επενδύσεις, αλλά και με το Ισραήλ όπου περιμένει την επόμενη μέρα, τη μετά Νετανιάχου εποχή. Στην Αφρική συνεχίζει το πολυετές τουρκικό πλάνο που εστιάζει κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες, με ορατά τα αποτελέσματα, που επιτυγχάνουν σε βάρος των γαλλικών κυρίως συμφερόντων.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα