Τράπεζες

Τράπεζες: 2 δισ. λιγότερα κόκκινα δάνεια με Γέφυρα 1+2


Μεγάλη ανάσα σε τράπεζες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα δώσουν τα προγράμματα Γέφυρα Ι και ΙΙ, μέσω των οποίων επιδοτούνται ή θα επιδοτηθούν για 9 μήνες οι δόσεις περίπου 250.000 δανείων, συνολικού ποσού της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι από τα δάνεια αυτά, περίπου τα μισά θα “κοκκίνιζαν” μετά τη λήξη των προγραμμάτων αναστολής πληρωμών, διογκώνοντας  το κύμα νέων κόκκινων δανείων που δημιουργεί η πανδημία.

Οι τράπεζες εκτιμούν τώρα ότι από τα δάνεια που είχε “παγώσει” η πληρωμή τους, τουλάχιστον τα μισά και πλέον θα εξυπηρετούνται τους επόμενους μήνες και καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, χάρις στην κρατική επιδότηση των δόσεων. Τα νέα “κόκκινα” αυτής της κατηγορίας θα είναι τουλάχιστον κατά 2-2,5 δισ. ευρώ λιγότερα απ' ό,τι είχε αρχικά υπολογισθεί.

Θα αποτραπεί λοιπόν περαιτέρω σημαντική επιβάρυνση των τραπεζών με προβλέψεις που θα μείωναν την κερδοφορία τους και θα διευκολυνθεί η προσπάθεια δραστικής μείωσης των NPEs.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές: Μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οι συστημικές τράπεζες ρύθμισαν δάνεια αυτής της κατηγορίας συνολικού ποσού 1,6 δισ. ευρώ, για τα οποία έληξε η χρονική περίοδος αναστολής πληρωμών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ρύθμιση γίνεται με διακανονισμό δόσεων οι οποίες για 6-12 μήνες είναι 50% χαμηλότερες  από εκείνες που καταβάλλονταν προ πανδημίας.

Οι δόσεις αυτές συνδέονται με την κρατική επιδότηση, άρα θα καταβάλλονται στη συντριπτική πλειονότητα των ρυθμίσεων. Οι τράπεζες θα μπορέσουν λοιπόν να κινηθούν απερίσπαστες για την τακτοποίηση κόκκινων δανείων άλλων κατηγοριών.

Παράλληλα οι δανειολήπτες θα κερδίζουν χρόνο, προσβλέποντας στο τέλος της πανδημίας και στην ανάκαμψη της οικονομίας που θα τους επιτρέψει να επανέλθουν στην κανονική εξυπηρέτηση των  δανειακών τους υποχρεώσεων

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα