Εξοντωτικούς ελέγχους στον τομέα του ΦΠΑ θα προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2020, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των κρατικών εσόδων.
Επικουρικά σε ότι αφορά στον στόχο της αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ, θα λειτουργήσει η καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων, των ηλεκτρονικών τιμολογίων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet.
Ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί αρκετά υψηλά, καθώς, μόνο από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως στόχο την είσπραξη επιπλέον εσόδων ύψους 475 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, επί των νέων συναλλαγών.
Αυτό σημαίνει πύκνωση των προληπτικών ελέγχων στην αγορά, αλλά και τη χρήση ολόκληρου του ηλεκτρονικού οπλοστασίου της Εφορίας, με διασταυρώσεις δεδομένων του taxis και των φορολογικών δηλώσεων των επιτηδευματιών.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στον ΦΠΑ, οι έλεγχοι στις συναλλαγές μέσω των οποίων διαφεύγει ο ΦΠΑ είναι ο πρωταρχικός στόχος για το 2020. Μάλιστα σύμφωνα με την Κομισιόν το αποκαλούμενο «έλλειμμα στον ΦΠΑ» ή «VAT GAP», ανέρχεται σε περίπου 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, υπολογιζόμενο επί της αξίας των συναλλαγών και του χρήματος που διακινείται και του ΦΠΑ που αναλογεί και εκείνου που βεβαιώνεται και εισπράττεται.
Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι με την αύξηση του ορίου των e-δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρώνει κάθε φορολογούμενους, το οποίο είναι ίσο με το 30% του εισοδήματος (από 10,15, και 20% που ήταν μέχρι και φέτος), θα οδηγήσει τους φορολογούμενους να πληρώνουν υποχρεωτικά με κάρτες, χρεωστικές ή πιστωτικές και γενικά με πλαστικό χρήμα, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο από την εφορία.
Εφόσον πληρώνουν με «πλαστικό» χρήμα, ο επαγγελματίας υποχρεωτικά θα εκδίδει απόδειξη και θα καταβάλλει τον αναλογούντα ΦΠΑ επί της συναλλαγής.
Τριπλή ηλεκτρονική μέγγενη στη φοροδιαφυγή
Μεγάλες προσδοκίες τρέφει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για την εφαρμογή μέσα στο 2020, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το taxisnet.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, η καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών βιβλίων θα εφαρμοστούν στους πρώτους μήνες του 2020, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, ενώ από την 1η Ιουνίου θα συνδεθούν με το taxisnet οι ταμειακές μηχανές. Με την εφαρμογή του μέτρου, κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται από ταμειακή μηχανή ή άλλο φορολογικό μηχανισμό, θα καταγράφεται αυτομάτως στο taxisnet και στα ηλεκτρονικά βιβλία που θα τηρεί κάθε επαγγελματίας.
Στόχος των τριών παρεμβάσεων είναι η πάταξη της διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Κομβική θα είναι η συμβολή της πλατφόρμας των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της ΑΑΔΕ myDATA (my Digital Accounting & Tax Application) στην οποία θα παρακολουθείται το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσεων και λοιπών οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) και θα απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων.
Σε ότι αφορά στα ηλεκτρονικά τιμολόγια, θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τα ηλεκτρονικά βιβλία. Το σύστημα θα προβλέπει ότι κάθε τιμολόγιο που θα εκδίδει ή θα λαμβάνει κάθε επιχείρηση θα καταχωρείται αυτομάτως στην ηλεκτρονική μερίδα που θα τηρεί στο Taxisnet, η οποία θα αντικαταστήσει τα χάρτινα βιβλία που τηρεί στις εγκαταστάσεις της.
Η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες είτε τηρούν απλογραφικά είτε διπλογραφικά βιβλία.
Με τις διασταυρώσεις που θα διενεργεί αυτομάτως η ΑΑΔΕ, θα είναι δυνατός ο άμεσος εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών, δηλαδή πλαστά και εικονικά τιμολόγια, που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.