Πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο έλεγχος οικονομικών στοιχείων των περίπου 138.000 επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση λήψης κρατικού δανείου υπό μορφή “επιστρεπτέας προκαταβολής”, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μία δεύτερη “βερσιόν” αυτού του μέτρου στήριξης.
Θα είναι μιά βελτιωμένη εκδοχή βασισμένη σε αξιόπιστα συγκρίσιμα στοιχεία και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο. Θα στοχεύει στην ενίσχυση επιχειρήσεων οι οποίες έχουν υποστεί πραγματικά τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου λόγω της πανδημίας κορονοϊού και των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων.
Το βασικό κριτήριο αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης θα είναι η μεταβολή του τζίρου τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα οι επιχειρήσεις που υπέστησαν τη μεγαλύτερη κάμψη, ενώ θα αποκλεισθούν εξ αρχής όποιες εμφανίζουν αυξημένο κύκλο εργασιών.
Θα είναι ένα “αμάχητο τεκμήριο” - δηλαδή οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να επικαλεσθούν συγκυριακούς ή άλλους λόγους για την εμφανιζόμενη αύξηση τζίρου ή για τη μικρή κάμψη, εξαιτίας της οποίας θα αποκλεισθούν.
Το ίδιο κριτήριο θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση στον πρώτο κύκλο εφαρμογής του μέτρου. Μόνον που γι αυτές θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος του Μαρτίου – σε σχέση με εκείνον του Μαρτίου 2019.
Οποιες επιλεγούν, θα μπορούν να διεκδικήσουν άτοκο δάνειο έως 25% του τζίρου τους. Θα πάρουν βέβαια ποσά αρκετά μικρότερα από αυτό το τιθέμενο πλαφόν, καθώς το προς διάθεση συνολικό ποσό είναι 1 δισ. ευρώ για κάθε κύκλο εφαρμογής του μέτρου.
Η αξιολόγηση και η τελική επιλογή – ποιά επιχείρηση θα πάρει και πόσα – θα γίνει με αυτοματοποιημένο τρόπο βάσει μαθηματικού τύπου. Στον τύπο αυτό θα περιλαμβάνονται ο ετήσιος κύκλος εργασιών, η κάμψη που παρουσίασε σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, η χρηματοοικονομικά εικόνα της επιχείρησης κλπ.