Τράπεζες

Βάζει πωλητήριο στην MIG η Τρ. Πειραιώς


Τι κρύβει η ξαφνική απόφαση της τράπεζας να αναταξινομήσει δάνεια της MIG στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων.

Αίσθηση έχει προκαλέσει σε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να αναταξινομήσει μεγάλου ύψους δάνεια της Marfin Investment Group στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου, που ερμηνεύεται ως το πρώτο βήμα για να βάλει πωλητήριο η τράπεζα στη συμμετοχή της στην MIG, όπου είναι ο μεγαλύτερο μέτοχος, με ποσοστό περίπου 31%.

Από τεχνική άποψη, η κίνηση της διοίκησης υπό τον Χρήστο Μεγάλου είναι δικαιολογημένη, καθώς η πρόσφατη αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Farallon Capital και την Oak Hill Advisors, για αναχρηματοδότηση δανείων της MIG, υποχρέωσε την Πειραιώς να μεταθέσει χρονικά την αποπληρωμή δύο ομολογιακών δανείων της MIG, ύψους 228,75 εκατ. ευρώ, στις 6 Δεκεμβρίου.

Αυτό το γεγονός δικαιολογεί την απόφαση της Πειραιώς να μεταφέρει στην κατηγορία των “unlikely to pay” (δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη του ενός έτους) χρηματοδοτήσεις προς την MIG συνολικού ύψους περίπου 530 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των δανείων ύψους 670 εκατ. ευρώ, που η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι αναταξινομεί ως μη εξυπηρετούμενα, σχηματιζόντας και τις απαιραίτητες προβλέψεις.

Η MIG έχει γίνει μεγάλος «πονοκέφαλος» της διοίκησης της Πειραιώς, καθώς η τράπεζα όχι μόνο έχει μεγάλη έκθεση σε κίνδυνο του εν λόγω ομίλου, που παραμένει ζημιογόνος και με δυσβάστακτες δανειακές υποχρεώσεις (1,449 δισ. ευρώ, στα τέλη α' εξαμήνου 2019), αλλά διατηρεί και αυξημένη συμμετοχή, έχοντας καταστεί βασικός μέτοχος, ύστερα από μετατροπές ομολογιακών δανείων σε μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαρκής και έντονη είναι η πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ για απεμπλοκή της τράπεζας από αυτή τη συμμετοχή που όχι μόνο ξεφεύγει από τις βασικές, τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά χαρακτηρίζεται και από υψηλό κίνδυνο.

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς προσανατολίζεται να δώσει οριστικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα μέσα στο 2020, που είναι και έτος κρίσιμο για τις τράπεζες, λόγω των stress tests, γι' αυτό και ήδη σπεύδει να ενσωματώσει στα οικονομικά στοιχεία του 2019 μεγάλο μέρος των προβλέψεων για πιθανές απώλειες από χρηματοδοτήσεις στην MIG.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τη διοίκηση της Πειραιώς είναι ότι έχουν αποτύχει ως τώρα όλες οι προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της MIG. Η διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου δεν έδειξε διάθεση να εκμεταλλευθεί την προσφορά του Τσέχου Γίρι Σμετς (Emma Capital – ΟΠΑΠ) για τη «ναυαρχίδα» του ομίλου, Vivartia, παρότι ήταν αρκετά υψηλό το προσφερόμενο τίμημα, ενώ και η προσπάθεια πώλησης της Singular σε Έλληνα εφοπλιστή έχει «ναυαγήσει», όπως ναυάγησαν και οι προσπάθειες για άντληση αναχρηματοδότησης από τα fund που προαναφέρθηκαν, τα οποία ζητούσαν πολύ υψηλό επιτόκιο (διψήφιο) και «βαριά» ενέχυρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση της Πειραιώς προσανατολίζεται στην αναζήτηση αγοραστή της MIG στις αρχές του 2020, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι όποιος ενδιαφερθεί για τον υπερχρεωμένο όμιλο θα απαιτήσει και μια σημαντική αναδιάρθρωση των δανείων του, πιθανότατα και με μεγάλο «κούρεμα». Έτσι, η Πειραιώς έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζει προβλέψεις, ώστε η πώληση να έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στα κεφάλαιά της, το 2020.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις