Οικονομία

VeGaia: Παγκόσμια κατάρρευση στον κλάδο της γούνας


Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της γούνας, με τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού ή να βάζουν λουκέτο, ενώ οι τιμές πώλησης των γουνοδερμάτων κυμαίνονται κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως αναφέρει η έρευνα του vegaia.gr.

Η μεγάλη πτώση του κλάδου, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία με τις εξαγωγές των ελληνικών γουναρικών να έχουν πέσει σχεδόν στο μισό τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από  234 εκ. ευρώ το 2012 στα 123 εκ. το 2018 (elstat).

Παράλληλα, σημειώνεται πως αν και ο μεγαλύτερος πελάτης των ελληνικών γουναρικών παραμένει η Ρωσία (39%), οι εξαγωγές προς τη Ρωσική αγορά φθίνουν συνεχώς και όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν προβλέπεται ανάκαμψη.

Μεγάλη μείωση παρατηρείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τις εξαγωγές (EU28) προς μη ευρωπαϊκές χώρες να έχουν κατρακυλήσει από 3,4 δις ευρώ το 2013 σε 1,6 δις το 2018, ενώ οι εξαγωγές έτοιμων ενδυμάτων από γούνα έπεσαν στα 416 εκ. ευρώ το 2018 (Eurostat).

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τις υπόλοιπες άλλοτε μεγάλες αγορές για τον κλάδο της γούνας. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές της Δανίας και της Φινλανδίας παρουσιάζουν πτώση κατά 54% και 61% αντίστοιχα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφεται και στις ΗΠΑ.

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και η μεγάλη πτώση των τιμών των γουνοδερμάτων, οδηγεί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο σε μεγάλες μειώσεις προσωπικού ή σε χρεοκοπία, αφού οι εκτροφείς αναγκάζονται να πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους.

Σύμφωνα με Δανούς εκτροφείς, οι τιμές των γουνοδερμάτων από τις 612 Κορώνες Δανίας το 2013, έχουν πέσει στις 200 – 220, όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε περίπου 270-280, με αποτέλεσμα για κάθε γουνόδερμα που πωλείται οι εκτροφείς να χάνουν τουλάχιστον 50-60 κορώνες.

Οι εξαγωγές γουνοδερμάτων της Δανίας, οι οποίες αναμένεται να πέσουν φέτος στα 5 δις κορώνες από τα περίπου 13 δις το 2013, επιβεβαιώνουν την πρωτοφανή κρίση που βιώνει ο κλάδος. .

Την ίδια πτωτική πορεία ακολουθεί και η παραγωγή γουνοδερμάτων, όπως σημειώνει το δελτίο τύπου.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του προέδρου του δημοπρατηρίου της Βόρειας Αμερικής NAFA (North American Fur Auction), Douglas Lawson, στις 17 Απριλίου 2019, με την οποία ενημερώνει τα μέλη για την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος και τις ‘’τιμές των προϊόντων γούνας να κινούνται πλέον σε μη κερδοφόρα επίπεδα’’.  

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει αποκλείσει τη γούνα από μελλοντική χρηματοδότηση, αφού ο κλάδος έχει καταστεί πλέον μη κερδοφόρος και οι προοπτικές του είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Η μία χώρα μετά την άλλη καταργούν την παραγωγή γούνας, μόλις πριν λίγες μέρες η μεγαλύτερη Πολιτεία της Αμερικής, η Καλιφόρνια, απαγόρευσε το εμπόριο γούνινων ειδών ενώ η αληθινή γούνα τείνει να εκλείψει από τη μόδα, αφού συνεχώς μεγάλα ονόματα την αφαιρούν από τις συλλογές τους με τελευταίο παράδειγμα την αμερικανική εταιρεία Macy’s Inc. η οποία λειτουργεί περίπου 900 καταστήματα λιανικής. Τη θέση της αληθινής γούνας καταλαμβάνουν σταδιακά νέα υλικά βιοτεχνολογίας τα οποία είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον, ενώ διαθέτουν  χαρακτηριστικά για όλες τις αγορές, ακόμη και για την αγορά πολυτελών ειδών.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η παρουσίαση ενός νέου προϊόντος, της KOBA® Faux Fur η οποία αποτελείται κατά 37% από φυτικές ίνες (plant-based) το οποίο επιτυγχάνει:

  • 30% μείωση ενέργειας και
  • 63% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου 

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η KOBA Faux Fur αποτελεί την πιο ‘’βιώσιμη προσπάθεια της εταιρείας για την επίτευξη των στόχων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή  (IPCC – International Panel on Climate Change) για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% έως το 2030.’’

Αντίθετα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τη μεγάλη πτώση του κλάδου, οι τελευταίες κυβερνήσεις στην Ελλάδα χωρίς καμία λογική, επένδυσαν στη γούνα εντάσσοντάς την σε χρηματοδοτικά προγράμματα χωρίς όμως, όπως είναι λογικό, τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι, εκτός από την πτώση των εξαγωγών, εκατοντάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο μειώνονται συνεχώς, παρά την αύξηση των εκτροφείων και τη χρηματοδότηση που έλαβαν, οδηγώντας μία ολόκληρη περιοχή σε μαρασμό και απόγνωση.

Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο πανελλαδική δημοσκόπηση για λογαριασμό της VeGaia, έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (83%) είναι αντίθετη με την παραγωγή γούνας και επιθυμεί τη διακοπή των επιδοτήσεων προς τη γουνοποιία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα