'Αρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Αναδιάταξη περιφερειών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, οργάνωση της τηλεματικής συνεδρίασης, μετατροπή μεταβατικών εδρών και ίδρυση δικαστικών γραφείων τηλεματικής - Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Όπως ανέφερε ο παριστάμενος υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, πρόκειται για το 30ό νομοσχέδιο της παρούσας κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - κοινωνικά επωφελείς διατάξεις, όπως αυτή που δίδει τη δυνατότητα, σε υπόθεση διαφοράς ασφαλισμένου με τον ασφαλιστικό του φορέα, να έχει αρμοδιότητα το δικαστήριο του τόπου διαμονής του ασφαλισμένου.
Απαντώντας στη βασική κριτική της αντιπολίτευσης για την ίδρυση δικαστικών γραφείων τηλεματικής, ο κ. Κώτσηρας είπε ότι, ακόμα και όπου θα υπάρχουν δικαστικά γραφεία τηλεματικής, θα υπάρχει πάντα το δικαστήριο που θα δικάζει με φυσική παρουσία των δικαστών, στην κύρια έδρα του δικαστηρίου, ενώ, οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοι θα μπορούν να παρασταθούν είτε στο δικαστήριο τηλεματικής είτε στην κύρια έδρα του δικαστηρίου που θα συνεδριάζει με φυσική παρουσία. Δηλαδή, θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής σε αυτή τη διαδικασία είπε ο κ. Κώτσηρας τονίζοντας ότι η σχετική πρόβλεψη «γίνεται προς διευκόλυνση των πολιτών, των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων και όχι για την ύπαρξη ψυχικού χάσματος ανάμεσα στο δικαστήριο και το διάδικο».
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 'Αγγελος Τόλκας εξέφρασε τη διαφωνία του για τη μετατροπή των μεταβατικών δικαστηρίων σε δικαστήρια τηλεματικής. Αυτό που προβλέπεται ως μεταβατικές έδρες, σε δύο χρόνια θα έχουν μετατραπεί σε δικαστήρια τηλεματικής, όπου απλά θα υπάρχει η διασύνδεση μέσω τεχνολογίας των δικηγόρων και των άλλων συντελεστών της δίκης, αλλά όχι των δικαστών, οι οποίοι θα δικάζουν από άλλους χώρους, είπε ο κ. Τόλκας, τονίζοντας ότι αυτό είναι μία μεγάλη προσβολή στην αρχή του φυσικού δικαστή.
Η αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου είπε ότι η λύση στο θέμα της επιτάχυνσης των δικών δεν μπορεί να έρθει με την κατάργηση και την συγχώνευση των δικαστηρίων. «Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να λειτουργεί διοικητικό πρωτοδικείο στην έδρα κάθε πρωτοδικείου όπως επιβάλλει και η αρχή της τοπικής εγγύτητας του πολίτη στο φυσικό του δικαστή» είπε η κα Γιαννακοπούλου σημειώνοντας ότι «η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να εξελιχθεί στον «αυτόματο» μέσω της τηλεματικής και χωρίς την φυσική παρουσία των διαδίκων, κατά παράβαση της αρχής της προφορικότητας και ενδεχόμενα και της δημοσιότητας της συζήτησης».
Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα μίλησε για τη δημιουργία νέων εμποδίων που ορθώνονται στην πρόσβαση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στην Δικαιοσύνη. Με τις τηλεματικές δίκες καταργείται η αρχή της δημοσιότητας της δίκης, καθιστώντας την Δικαιοσύνη ακόμα πιο στεγανή, είπε η κα Κομνηνάκα.
Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης αναφέρθηκε στα τυχόν τεχνικά προβλήματα μιας τηλεματικής δίκης. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει άμα θα φύγει από τα Κύθηρα να έρθει στον Πειραιά, αλλά πρωτίστως να βρει το δίκιο του, να πάει στον φυσικό του δικαστή και να πει τα προβλήματα του, είπε ο κ. Μυλωνάκης.
Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η Μαρία Απατζίδη εξέφρασε την αντίθεσή της στην τηλεματική δίκη, διότι χωρίς την φυσική παρουσία των διαδίκων, «δεν πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης, ενώ παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές της προφορικότητας και δημοσιότητας της συζήτησης».
Τέλος, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Σταύρος Κελέτσης είπε ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό της Διοικητικής Δικαιοσύνης, την καλύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης και θα εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας Δικαίου και κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Δικαιοσύνη την ίδια και τους θεσμούς γενικότερα».