Οι τόνοι ανέβηκαν σήμερα στο κοινοβούλιο όταν ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης, τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου, αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτησή του, κατήγγειλε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν αδιαφανείς «με στόχο να περάσει ο έλεγχος των δομών στο κυβερνών κόμμα, καθώς σχεδόν το 1/3 των επιλεγέντων δεν είναι απλά μέλη, αλλά στελέχη της ΝΔ». Επίσης, ζήτησε να ανακληθεί η τοποθέτηση του διοικητή μίας δομής στην Ηλεία, ο οποίος έχει γράψει ένα πόνημα εναντίον του Ισλάμ, κάτι που επιμελώς απέκρυψε από το βιογραφικό του.
Απαντώντας ο κ. Μηταράκης, χαρακτήρισε «ακραία λαϊκιστικό το ύφος του κ. Καμίνη»,λέγοντας ότι το μόνο που σηματοδοτεί η επιλογή των 32 διοικητών, είναι η ανάκτηση του ελέγχου των δομών που ανήκε στις ΜΚΟ, από την ελληνική Πολιτεία. Ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είπε ότι υποβλήθηκαν 750 αιτήσεις μέσα από μια ανοιχτή πλατφόρμα, ενώ ακολουθήθηκε η διαδικασία της συνέντευξης των προ επιλεγέντων. Ανέφερε δε, ότι από τους 32, οι 23 έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους, οι 3 έχουν διδακτορικά, ενώ οι 8 διαθέτουν υψηλή εμπειρία στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως προς τα κριτήρια επιλογής, ο κ. Μηταράκης, είπε ότι αυτά ήταν η ικανότητα διοίκησης και η ικανότητα των διοικητών, να χτίσουν γέφυρες με τις τοπικές κοινωνίες.
«Δε με ενδιαφέρουν οι κομματικές ταυτότητες, με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι να μπορούν να σηκώσουν ένα πολύ δύσκολο ρόλο», επισήμανε ο υπουργός tτονίζοντας ότι «η ικανότητα στην άσκηση διοίκησης και η δυνατότητα να χτίσουν γέφυρες με τις τοπικές κοινωνίες, είναι τα δύο βασικά κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των διοικητών».
Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε, ότι «μέχρι στιγμής το ΚΙΝΑΛ με τον τρόπο που έχει ψηφίσει σε νομοσχέδια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μάλλον τίθεται υπέρ των ΜΚΟ και όχι υπέρ της ελληνικής πολιτείας. Εμείς από τις 24 Μαρτίου συστήσαμε τη νομική οντότητα 32 υφισταμένων δομών με στόχο να αναλάβει η ελληνική Πολιτεία τη διαχείρισή τους».