Πολιτική

Βουλιάζει η χώρα από πρόσφυγες - Με σταυρωμένα χέρια η ΕΕ


Πάνω από 10.500 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη χώρα - Συνεχίζονται αμείωτες οι προσφυγικές ροές

Ένα απίστευτο χάος επικρατεί σε όλη την Ελλάδα από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μετά την αυθαίρετη απόφαση της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της και να επιτρέπει τη διέλευση ελάχιστων προσφύγων. Το προσφυγικό έχει γίνει εφιάλτης για την κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο πρέπει να αναλάβει δράσεις για τους περίπου 10.500 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, αλλά είναι αντιμέτωπη και με τις αθρόες ροές προσφύγων, καθώς  η Τουρκία δεν καταβάλει καμία προσπάθεια περιορισμού των προσφυγικών ροών, με αποτέλεσμα τα hotspots των νησιών να έχουν ήδη κορεσθεί. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει στη φαρέτρα του το όπλο του βέτο. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο κ.Τσίπρας θα θέσει το θέμα στο επικείμενο συμβούλιο αρχηγών -που θα γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη- ώστε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των αρχηγών της αντιπολίτευσης, πιθανότατα με την ρητή αναφορά του ενδεχομένου βέτο στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης. Εκτός από το «όπλο» του βέτο - που απευθύνεται κυρίως στην Αυστρία και τις σκληρές «χώρες του Βίσενγκραντ» που προσδοκούν πολλά από τα κοινοτικά κονδύλια- η κυβέρνηση στέλνει άλλο ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι «τα βόρεια και δυτικά σύνορα της χώρας έχουν μήκος 1.000 χιλιομέτρων». Επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να καταστήσει σαφές πως η Ειδομένη δεν είναι η μόνη «πύλη εισόδου» στην Ευρώπη, καθώς οι μετανάστες προκειμένου να μην μείνουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τα Σκόπια, θα αναζητήσουν άλλες διόδους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 25.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα και πλέον έχουν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα. 

Τραγικές συνθήκες στην Ειδομένη

Τραγικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ειδομένη. Χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να ανάψει το πράσινο φως από τις αρχές της ΠΓΔΜ για να περάσουν τα σύνορα. Το βράδυ της Κυριακής, τα σύνορα άνοιξαν για λίγους τυχερούς, ενώ οι υπόλοιποι από τους περίπου 7.000 που βρίσκονται εκεί θα πρέπει να συνεχίσουν να περιμένουν. Οι σκηνές πλέον απλώνονται μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ και πάλι δεν είναι αρκετές για να φιλοξενήσουν όλους τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, ορισμένοι εκ των οποίων περιμένουν για να περάσουν από την άλλη πλευρά του φράχτη ακόμη και 10 ημέρες. 

 

Απέραντος καταυλισμός ο Πειραιάς 

 
Σε άτυπο hot spot, όμως, έχει μετατραπεί και ο Πειραιάς, όπου το πρωί της Κυριακής εκτιμάται ότι βρίσκονταν πάνω από 3.500 άτομα. Εκεί βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, ο οποίος δήλωσε πως η κατάσταση δεν είναι καλή και ζήτησε περιθώριο 10-15 ημερών για να γίνει -όπως είπε - η κατάσταση διαχειρίσιμη. 
 
Προς το παρόν, στον Πειραιά, μικρά παιδιά ζουν χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και με λιγοστό φαγητό.Με το που φθάνουν στο λιμάνι επιβιβάζονται κατά δεκάδες σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν σε ένα κτίριο δίπλα στο υπουργείο Ναυτιλίας, την Πέτρινη Αποθήκη. Είναι αυτός ο έκτος χώρος που άνοιξε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.
 
Το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 800 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε πούλμαν που έχουν προορισμό τα Διαβατά.
 
Εντωμεταξύ, τα μεσάνυχτα της Κυριακής έφθασαν στον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" μεταφέροντας 280 άτομα από τη Μυτιλήνη και 123 από τη Χίο. Τη Δευτέρα αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" από Χίο Μυτιλήνη αλλά και το πλοίο blue star 2 από Κω,Κάλυμνο Λέρο.
 
Τραγική η κατάσταση και στην πλατεία Βικτωρίας 
 
Σε απέραντο καταυλισμό, όμως, έχει μετατραπεί και η πλατεία Βικτωρίας. Με το Ελληνικό, Το Σχιστό και τον Ελαιώνα να είναι ασφυκτικά γεμάτα, δεν είναι περίεργο που η πλατεία Βικτωρίας έχει πλημμυρίσει απεγνωσμένους πρόσφυγες και μετανάστες που μη έχοντας πού αλλού να πάνε βρίσκουν καταφύγιο στην πλατεία στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, μετανάστες από το Αφγανιστάν που έχουν βρει καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας απειλούν με απεργία πείνας. Την ίδια ώρα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες. 
 
 

Ατυποι καταυλισμοί σε όλη τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα 

 
Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες. Αλλά δεν είναι οι μόνοι στη Βόρεια Ελλάδα. Στον Βόλο, καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Σστην Καβάλα, στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», φιλοξενούνται οι 700 πρόσφυγες που από την Τετάρτη το βράδυ έχουν καταπλεύσει με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος». 
 
Την ίδια ώρα στα Τρίκαλα περίπου 300 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Μπάρα. 
 

Συνεχίζονται αμείωτες οι προσφυγικές ροές

 
Εντωμεταξύ, αμείωτες συνεχίζουν οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά. Στη Λέσβο έφτασαν χθες 900 άτομα, από τους οποίους οι περισσότεροι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex ενώ στη Χίο έφτασαν περίπου 300 άτομα. Την Κυριακή υπήρχαν εκτιμήσεις ότι στη Λέσβο βρίσκονταν περί τα 2.500 ταυτοποιημένα άτομα, τα οποία φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Στη Χίο, οι πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στο hot Spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.Και στα δυο νησιά τα ναυλωμένα από το υπουργείο ναυτιλίας «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης και «Terra Jet» στο λιμάνι της Χίου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
 
Ομολογία Μουζάλα: Μπορεί να εγκλωβιστούν στη χώρα 70.000 μετανάστες
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας περιέγραψε μιλώντας το πρωί στο MEGA δραματικά την κατάσταση, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν περίπου 70.000 μετανάστες μέχρι το Μάρτιο και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η νότια Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
 
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, από την πλευρά του, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να γίνουν ενέργειες για να μοιραστεί όλος αυτός ο κόσμος σε ακόμα περισσότερα σημεία της χώρας, πέρα από το λιμάνι του Πειραιά.
 

Μέρκελ: Δε θα εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα

 

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα για το προσφυγικό έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. 
 
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα» τόνισε κατ' επανάληψη η Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει. 
 
Επισήμανε, επίσης, ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 
«Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα. Η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες» δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της  στο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις