Σε δίνη πιέσεων βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές, παρασύροντας σε πτώση όλη τη χρηματιστηριακή αγορά και προκαλώντας σοβαρή επιδείνωση κλίματος. Βασικές αιτίες τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών και η «παροχολογία» που έχει ξεκινήσει με αφορμή την ΔΕΘ. Συντελεί βέβαια και η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς όσον αφορά την πορεία και τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο, υπερκάλυψαν τους στόχους όσον αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων και βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε πολλούς τομείς. Όμως τα αποτελέσματα τους αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι οποίοι εστιάζουν στο μέγεθος του προβλήματος των κόκκινων δανείων, στο κόστος διευθέτησής του και στην αδύναμη παραγωγή εσόδων, καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί ομαλοί ρυθμοί χορηγήσεων.
Βάσιμες ή όχι, οι παρατηρήσεις αυτές συνδυάζονται με ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και για ενδεχόμενες αποκλίσεις στους στόχους, καθώς η χώρα μπαίνει σε μακρά άτυπη προεκλογική περίοδο, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει χαλάρωση.
Αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα οδηγηθούν εκ των πραγμάτων σε «παροχολογία», που θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στην προσπάθεια επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.
Οι διαχειριστές ξένων funds εκφράζουν ήδη εμπράκτως τον προβληματισμό τους, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών – οι οποίος «ρίχνονται στην πυρά» και εξαιτίας εκτιμήσεων που συναρτώνται με τα αποτελέσματα εξαμήνου.
Οι ρευστοποιήσεις αυτές προκαλούν σήμερα νέα «βουτιά» του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος υποχωρεί κατά 3,5%, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά. Νωρίτερα πήγε μέχρι -6,24%
Πρώτη σε απώλειες η Εθνική (-7%), η οποία χάνει σωρευτικά και όσα «γλίτωσε» τις προηγούμενες μέρες, όταν ήταν εκτός διαπραγμάτευσης λόγω riverse split (10 μετοχές της έγιναν μία). Ακολουθούν Πειραιώς -7%,, Alpha -3,8%, Eurobank και Attica Βank -2%.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,70% στις 724,5 μονάδες. Τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες καταγράφει ο FTSE25 στις 1.906,5 μονάδες