Καταιγίδα σαρώνει πάλι τα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία. Σε πτωτική τροχιά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, που χάνουν 2,2%, με δραματικές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΧΑ, όπου οι τραπεζικές μετοχές βυθίζονται στο -6,2%. Κατακόκκινο το ταμπλό, μέσα σε λίγα λεπτά έχει εξανεμισθεί κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ.
Στις διεθνείς αγορές επιταχύνεται η μετακίνηση κεφαλαίων σε ασφαλέστερα καταφύγια, προκαλώντας κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων.
Μεγαλώνει ο κίνδυνος πρόκλησης ντόμινο, που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στις αγορές, στην παγκόσμια οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στη δίνη του κυκλώνα το ελληνικό χρηματιστήριο, που η πορεία του εξαρτάται πρωτίστως από κινήσεις και «διαθέσεις» ξένων funds. Υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ οι συνολικές απώλειες κεφαλαιοποίησης σε εβδομαδιαία βάση.
Προσπαθώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν και σήμερα τις μαζικές ρευστοποιήσεις,πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές. Επωφελούνται μόνον τα επιθετικά χαρτοφυλάκια της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, που διατηρούν ακόμη ανοιχτές θέσεις short στα Παράγωγα.
Το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η ψυχολογία της αγοράς βρίσκεται στο ναδίρ, αποτελώντας πλέον ανασταλτικό παράγοντα σε οποιαδήποτε κίνηση αντίδρασης-ανάκαμψης.
Δημιουργείται πάντως πρόσφορο έδαφος για την είσοδο στην ελληνική χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει εκτός μέχρι τώρα και για την επάνοδο εκείνων που ρευστοποίησαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αποχωρώντας με υψηλές αποδόσεις.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες στο ΧΑ, καθώς θα τίθεται σε δοκιμασία η αντοχή ισχυρών βραχυχρόνιων στηρίξεων.Εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή οι 797-787 μονάδες, τελευταία στήριξη πριν από τον... γκρεμό που ανοίγεται ώς τις 715-720 μονάδες.
Μετοχές και Δείκτες
Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στις 803,6 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,60%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -3,75%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 3,70% στις 2.028 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -6,42% και τώρα βρίσκεται στο -5,95%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίσταται η Attica (-7,5%). Ακολουθούν Alpha και Πειραιώς -6,6%, Eurobank -5,5%, Εθνική -4,8%, Τρ. Ελλάδος -2,8%.
Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ -6,5%, Βιοχάλκο -5,3%, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ -4,3%. ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -4%,