Με αυξανόμενη ένταση συνεχίζεται η σφοδρή καταιγίδα που προκάλεσε στις αγορές η επιδημία κορωνοϊού, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις τρισεκατομμυρίων. Στα πρόθυρα κατάρρευσης τα χρηματιστήρια, όπου η πτώση προσλαμβάνει διατάσεις πολύ μεγαλύτερες από μία συνηθισμένη διόρθωσης. Ορατός πλέον ο κίνδυνος ντόμινο, με καταστροφικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε αχαρτογράφητα νερά το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει καθοδικά όλες τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις, “ατενίζοντας” τώρα το... βάραθρο.
Νέα “βουτιά στο κενό” πραγματοποιεί σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας νωρίτερα μέχρι και 7%, ενώ ο ΓΔ κατέγραφε απώλειες έως 5,21%. Η μεγάλη προσφορά και ο υψηλός τζίρος τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης δείχνουν ότι οι επενδυτές επιχειρούν “εξοδο” προσπαθώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες
Ανάλογη εικόνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου όμως οι απώλειες είναι μικρότερες. Περίπου 2% χάνουν αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC40, ενώ οι απώλειες του FT100 στο Λονδίνο έχουν περιοριστεί σε 1,40%.
Τα εσωτερικά μέτωπα
Πέραν της έξωθεν αρνητικής επίδρασης, το κλίμα και οι προσδοκίες στο ΧΑ επιβαρύνονται από τις εξελίξεις σε τρία εσωτερικά μέτωπα: Μεταναστευτικό, «βάλτωμα» της οικονομίας, προβλήματα (κοινωνικά και οικονομικά) από την προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες προβλέπουν συνέχιση της έντονης μεταβλητότητας, με πιθανή μία πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση, που το εύρος και η χρονική διάρκειά της θα εξαρτηθούν πρωτίστως από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, όλοι οι δείκτες και οι περισσότερες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά υπερπουλημένα επίπεδα και η συνεχιζόμενη πτώση ενέχει στοιχεία υπερβολής.
Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 697 μονάδες με απώλειες περίπου 4%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 4,75%, ενώ ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 3,35% στις 1.792,5 μονάδες.