Πτώση άνω του 8% σημείωσε η μετοχή της Coinbase, καθώς δύο εξελίξεις έφεραν νέα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας και τις ρυθμιστικές της εκκρεμότητες.
Αρχικά, η αμερικανική πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων αποκάλυψε πως υπέστη κυβερνοεπίθεση, κατά την οποία χάκερς υπέκλεψαν ευαίσθητα δεδομένα πελατών και απαίτησαν λύτρα ύψους 20 εκατ. δολαρίων, απειλώντας να τα δημοσιοποιήσουν.
Λίγο αργότερα, οι New York Times αποκάλυψαν πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) συνεχίζει να διερευνά αν η Coinbase είχε παραπλανήσει το κοινό σχετικά με τον αριθμό των χρηστών της στο παρελθόν.
Σύμφωνα με ανάρτηση της Coinbase στο blog της, δεν εκλάπησαν κωδικοί πρόσβασης ή ιδιωτικά κλειδιά ψηφιακών πορτοφολιών, ενώ το περιστατικό επηρέασε λιγότερο από το 1% των μηνιαίων ενεργών χρηστών της πλατφόρμας.
Ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της εταιρείας, Paul Grewal, σχολίασε μέσω του Yahoo Finance πως η υπόθεση της SEC είναι «μια παλιά έρευνα από την προηγούμενη διοίκηση, που αφορά έναν δείκτη που σταματήσαμε να δημοσιεύουμε εδώ και δυόμισι χρόνια». Συμπλήρωσε πως η Coinbase παραμένει πρόθυμη να συνεργαστεί με την Επιτροπή, ώστε η υπόθεση να κλείσει οριστικά.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια χρονική στιγμή που η Coinbase —η μεγαλύτερη πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ— είχε μέχρι πρόσφατα θετικές ειδήσεις, τόσο από την αγορά όσο και από το πολιτικό περιβάλλον.
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την εξαγορά της Deribit, μιας πλατφόρμας παραγώγων κρυπτονομισμάτων, έναντι 2,9 δισ. δολαρίων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η μετοχή της σημείωσε άνοδο, καθώς εντάχθηκε επίσημα στον δείκτη S&P 500.
«Η είσοδος της Coinbase στον S&P 500 σηματοδοτεί ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Brian Armstrong, σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance από την Ουάσιγκτον. «Στο μέλλον, όλοι θα έχουν -έστω έμμεσα- έκθεση σε κρυπτονομίσματα μέσω της Coinbase, ακόμη και μέσω των συνταξιοδοτικών τους ταμείων».
Το πρωί της Πέμπτης, ο Armstrong δημοσίευσε βίντεο στην πλατφόρμα Χ, εξηγώντας πως αντί να πληρώσει τα λύτρα, η εταιρεία θεσπίζει πρόγραμμα επιβράβευσης ύψους 20 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και καταδίκη των υπευθύνων. Επίσης, η Coinbase δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους πελάτες που επηρεάστηκαν από την επίθεση.
«Όχι, δεν πρόκειται να πληρώσουμε τα λύτρα σας», δήλωσε ο Armstrong. «Οι δράστες προσέγγισαν υπαλλήλους υποστήριξης πελατών στο εξωτερικό, αναζητώντας κάποιον που θα δεχόταν δωροδοκία με αντάλλαγμα την αποκάλυψη πληροφοριών».
Σε δήλωση προς την SEC, η εταιρεία εκτιμά ότι το συνολικό κόστος του περιστατικού θα κυμανθεί μεταξύ 180 και 400 εκατ.δολαρίων, κυρίως λόγω του προγράμματος επιβράβευσης και των αποζημιώσεων προς τους πελάτες.
Οι δράστες απέκτησαν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία όπως ονόματα, email, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνου και λεπτομέρειες κρατικών εγγράφων ταυτοποίησης (περιλαμβανομένων των τελευταίων τεσσάρων ψηφίων του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης), καθώς και σε τραπεζικά στοιχεία και δεδομένα για υπόλοιπα και ιστορικό συναλλαγών.
Η επιβεβαίωση ότι η SEC εξακολουθεί να ερευνά την Coinbase υποδεικνύει πως οι ρυθμιστικές της περιπέτειες δεν έχουν τελειώσει, παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει πως η Επιτροπή συμφώνησε να αποσύρει μια άλλη υπόθεση που είχε ξεκινήσει υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου της SEC, Gary Gensler.
Η τρέχουσα έρευνα, σύμφωνα με τους New York Times, ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μπάιντεν και αφορά ενδεχόμενες ανακρίβειες στην παρουσίαση των «επαληθευμένων χρηστών» της Coinbase, ήδη από την πρώτη αίτηση εισαγωγής της στο χρηματιστήριο.
Η εταιρεία σταμάτησε να χρησιμοποιεί αυτόν τον δείκτη το 2023, αναφέροντας πως δεν παρέχει ουσιαστική πληροφόρηση για την απόδοσή της. Όπως ανέφερε η Coinbase τότε: «Αν και αντικατοπτρίζει το μέγεθος της πλατφόρμας μας, ο δείκτης των Επαληθευμένων Χρηστών δεν σχετίζεται άμεσα με τις επιδόσεις της επιχείρησης».
Ο Paul Grewal εξήγησε πως το κοινό είχε πλήρως ενημερωθεί ότι «επαληθευμένος χρήστης» σήμαινε οποιονδήποτε είχε επιβεβαιώσει το email ή τον αριθμό τηλεφώνου του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του αριθμού των μοναδικών πελατών.
«Αντιθέτως, συνεχίζουμε να δημοσιοποιούμε τον πιο σχετικό δείκτη των "μηνιαίων ενεργών χρηστών" — δηλαδή τον αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας κάθε μήνα», κατέληξε.