Διεθνή

Βρετανία: Στο στόχαστρο την Κίνα βάζει ο Σούνακ, επενδύσεις υπόσχεται η Τρας


Ο Bρετανός πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο ένας από τους δύο υποψήφιους που απομένουν στην κούρσα για τη διαδοχή του πρωθυπουργού των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον, εξακόντισε χθες Κυριακή βαριές κατηγορίες εναντίον της Κίνας, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη απειλή μακροπρόθεσμα» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατηγορώντας την Κίνα πως «κλέβει τις τεχνολογίες μας και διεισδύει στα πανεπιστήμιά μας», ο Ρίσι Σούνακ μοιάζει να υπερθεματίζει καθώς η αντίπαλός του στην κούρσα για τη Ντάουνινγκ Στριτ, η Λιζ Τρας, επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, είχε ήδη σκληρύνει τον τόνο έναντι του Πεκίνου.

Η εκστρατεία των δύο φιναλίστ για τη διαδοχή του κ. Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από μακρά σειρά σκανδάλων, μοιάζει τελευταία με πλειοδοσία υποσχέσεων για ζητήματα που απασχολούν πάνω απ’ όλα τη δεξιά πτέρυγα των Τόρις, όπως η μετανάστευση.

Ο Ρίσι Σούνακ υπόσχεται, εάν αναδειχθεί νέος αρχηγός των συντηρητικών από τους οπαδούς της παράταξης, να κλείσει τα 30 Ινστιτούτα Κομφούκιος που είναι εγκατεστημένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χρηματοδοτούμενα από το κινεζικό κράτος, τα ιδρύματα αυτά έχουν σκοπό την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Κίνας, όμως έχουν κατηγορηθεί από ορισμένους συντηρητικούς βουλευτές ότι υπηρετούν τους σκοπούς των μηχανισμών προπαγάνδας και κατασκοπείας του Πεκίνου.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Σούνακ ερίζει πως η Κίνα «υποστηρίζει τη φασιστική εισβολή στην Ουκρανία από τον (σ.σ. πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν αγοράζοντας το πετρέλαιό του και αποπειράται να εκφοβίσει τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν».

«Φορτώνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες ανυπέρβλητα χρέη και τα χρησιμοποιούν για να αρπάξουν τους πόρους τους ή να κρατούν διπλωματικό πιστόλι στο κεφάλι τους», ερίζει. «Βασανίζουν, φυλακίζουν και υποβάλλουν σε πλύση εγκεφάλου τον ίδιο τον λαό τους, ειδικά στη Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ, κατά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Θα εμποδίσω την Κίνα να αποκτήσει τον έλεγχο των πανεπιστημίων μας και θα δώσω στις επιχειρήσεις και στους βρετανικούς δημόσιους δεσμούς την κυβερνοασφάλεια που έχουν ανάγκη», συνεχίζει.

Ανάμεσα στις υποσχέσεις του κ. Σούνακ είναι η συγκρότηση διεθνούς συμμαχίας, κατά το υπόδειγμα του NATO, για την «άμυνα» έναντι αυτών που αποκαλεί τεχνολογικές επιθέσεις της Κίνας, η ενίσχυση της υποστήριξης της MI5 (σ.σ.: Military Intelligence section 5, η βρετανική αντικατασκοπία) στις επιχειρήσεις και στα πανεπιστήμια για να «αντιμετωπίσουν την κινεζική βιομηχανική κατασκοπεία» και, ακόμη, η παρεμπόδιση των εξαγωγών εταιρειών σε τομείς-κλειδιά από κινεζικές εταιρείες.

Η ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας, στην οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής κάπου 200.000 μέλη του κόμματος των Συντηρητικών κατά εκτιμήσεις, ξεκινά την 5η Αυγούστου και ολοκληρώνεται τη 2η Σεπτεμβρίου, πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος την 5η Σεπτεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στη Λιζ Τρας.

 H Τρας

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό της για τη δημιουργία και τη χαμηλή φορολογία νέων επενδυτικών ζωνών, όπως και περισσότερων λιμανιών απαλλαγμένων από δασμούς, ενισχύοντας την εκστρατεία της με στόχο την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Η Τρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανταγωνίζονται για να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον, αφού μία εξέγερση των Συντηρητικών κατά της κυβέρνησής του που κλονίστηκε από σειρά σκανδάλων τον ανάγκασε να δηλώσει παραίτηση.

Η Τρας προηγείται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα επιλέξουν τον νέο ή τη νέα ηγέτη τους για να αναλάβει στη συνέχεια την πρωθυπουργία. Η ίδια έχει δηλώσει ότι η κύρια προτεραιότητά της θα είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού και πιθανής οικονομικής ύφεσης.

Η Τρας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα παρουσιάσει τον τρόπο που θα συνεργαστεί με τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να εντοπίσει περιοχές για την επιστροφή τους στην ανάπτυξη μέσω επενδυτικών ζωνών ή για αυτό που η ομάδα της περιγράφει ως “πλήρη και μεγάλα ελεύθερα λιμάνια” στην περίπτωση που θα αναδειχθεί στην πρωθυπουργία.

Οι ζώνες αυτού του είδους θα έχουν χαμηλή φορολογία προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις και οι κατασκευές, με μειωμένους περιορισμούς στο σχεδιασμό τους και κανονισμούς καταρτισμένους κατά περίπτωση, για την ενθάρρυνση “βιομηχανιών υψηλής αξίας”, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

“Έτσι με τη δημιουργία των νέων Ζωνών Επενδύσεων θα αποδείξουμε τελικά στις επιχειρήσεις ότι είμαστε δεσμευμένοι στο μέλλον τους και ότι τους δίνουμε κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων που θα αποδώσουν για τους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους.”

Οι Εργατικοί ετοιμάζονται για εκλογές

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία Κιρ Στάρμερ θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό τους για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, προσθέτοντας τη φωνή του σε συζήτηση που έχει κυριαρχήσει στο Συντηρητικό Κόμμα για την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Στάρμερ δέχεται κριτική από μερικά στελέχη του κόμματός του που του καταλογίζουν ότι δεν παρουσιάζει ξεκάθαρες πολιτικές απέναντι στους Συντηρητικούς, που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα πλαίσιο εσωκομματικού ανταγωνισμού για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματός τους. Ο ίδιος θα πει ότι η έμφαση που δίνει στην οικονομική ανάπτυξη “μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα ένστικτα του κόμματός του.”

“Η κατάσταση μας ωθεί να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην παραγωγικότητα, όπως κάναμε σχετικά με την αναδιανομή των επενδύσεων στο παρελθόν,” θα πει ο Στάρμερ, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του.

Επίσης θα δηλώσει ότι επιθυμεί να δει μία “δίκαιη” ανάπτυξη η οποία θα μεγιστοποιήσει “τη συνεισφορά που κάνουμε όλοι μας στην εθνική ευημερία.” Ωστόσο, τα αποσπάσματα της ομιλίας του δεν δημοσιοποιούν λεπτομέρειες για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει προκειμένου να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Ο Στάρμερ θα ασκήσει κριτική στον ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση της ηγεσίας από τους Συντηρητικούς, με την υπουργό των Εξωτερικών Λιζ Τρας να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ στην κούρσα για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Τρας και ο Σούνακ συγκρούονται για το χρόνο μείωσης των φόρων. Παράλληλα συμφωνούν και έχουν υποσχεθεί την ενίσχυση της αργής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς η Βρετανία βρίσκεται σε περίοδο αυξανόμενου πληθωρισμού, αλλά και πιθανής οικονομικής ύφεσης.

“Θα δείτε μία ξεκάθαρη αντίθεση μεταξύ του δικού μου Εργατικού Κόμματος και της θεωρίας του Θατσερισμού να παρουσιάζεται σήμερα το βράδυ,” θα πει ο Στάρμερ πριν οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών λάβουν μέρος σε τηλεμαχία σήμερα το βράδυ, αναφερόμενος στη Συντηρητική πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ.

“Η διαφορά είναι μεταξύ ενός Εργατικού Κόμματος που είναι έτοιμο να οδηγήσει τη Βρετανία μπροστά και ενός Συντηρητικού Κόμματος, που επιθυμεί να μας οδηγήσει πίσω στο παρελθόν", σύμφωνα με τον Στάρμερ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα