Διεθνή

Βρετανία: Θρίαμβος των Εργατικών μετά από 14 χρόνια - Πρωθυπουργός ο Στάρμερ


Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανεβαίνει στην εξουσία μετά από 14 χρόνια στην αντιπολίτευση, καθώς το κουρασμένο εκλογικό σώμα δίνει στο κόμμα μια συντριπτική νίκη, αλλά και το τεράστιο έργο να αναζωογονήσει μια στάσιμη οικονομία και ένα απογοητευμένο έθνος.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κίρ Στάρμερ (Keir Starmer) θα γίνει επίσημα πρωθυπουργός αργότερα μέσα στην ημέρα, οδηγώντας το κόμμα του πίσω στην κυβέρνηση λιγότερο από πέντε χρόνια αφότου υπέστη τη χειρότερη ήττα του εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. 

«Μια εντολή σαν αυτή συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη», παραδέχτηκε ο Στάρμερ σε ομιλία προς τους υποστηρικτές του, λέγοντας ότι ο αγώνας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων «είναι η μάχη που καθορίζει την εποχή μας».

Μιλώντας στο Λονδίνο, είπε ότι το Εργατικό Κόμμα θα προσφέρει «το φως του ήλιου της ελπίδας, χλωμό στην αρχή αλλά όλο και πιο δυνατό όσο περνάει η μέρα».

Ο Ρίσι Σουνάκ παραδέχτηκε την ήττα, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι εξέδωσαν μια «καταθλιπτική ετυμηγορία».

Για τον Στάρμερ, είναι ένας τεράστιος θρίαμβος που θα φέρει τεράστιες προκλήσεις, καθώς αντιμετωπίζει ένα κουρασμένο εκλογικό σώμα, ανυπόμονο για αλλαγή σε ένα ζοφερό περιβάλλον οικονομικής δυσφορίας, αυξανόμενης δυσπιστίας στους θεσμούς και ενός φθαρμένου κοινωνικού ιστού.

Η Βρετανία έχει βιώσει μια σειρά ταραχώδων χρόνων, που έχει αφήσει πολλούς ψηφοφόρους απαισιόδοξους για το μέλλον της χώρας τους. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), την οποία ακολούθησε η πανδημία COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έπληξαν την οικονομία, ενώ τα κόμματα παραβίασης του lockdown που διοργανώθηκαν από τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και το επιτελείο του προκάλεσαν εκτεταμένη οργή.

Η διάδοχος του Τζόνσον, Λιζ Τας, συγκλόνισε περαιτέρω την οικονομία με ένα πακέτο δραστικών φορολογικών περικοπών και διήρκεσε μόλις 49 ημέρες στην εξουσία. Η αυξανόμενη φτώχεια και οι περικοπές στις κρατικές υπηρεσίες οδήγησαν σε γκρίνια για τη «Διαλυμένη Βρετανία».

Ενώ το αποτέλεσμα φαίνεται να ανατρέπει την πρόσφατη εκλογική στροφή προς τα Δεξιά στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, πολλά από αυτά τα ίδια λαϊκιστικά υπόγεια ρεύματα ρέουν στη Βρετανία. Ο μεταρρυθμιστικός ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Φάρατζ, έχει αναστατώσει τον αγώνα με το αντιμεταναστευτικό αίσθημα του κόμματός του «πάρτε τη χώρα μας πίσω» και υποβάθμισε την υποστήριξη προς τους Συντηρητικούς, οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν θλιβερές προοπτικές.

Το αποτέλεσμα είναι μια καταστροφή για τους Συντηρητικούς, καθώς οι ψηφοφόροι τους τιμώρησαν για 14 χρόνια προεδρίας με λιτότητα, το Brexit, μια πανδημία, πολιτικά σκάνδαλα και εσωτερική σύγκρουση των Τόρις. Η ιστορική ήττα αφήνει το κόμμα εξαντλημένο και σε αταξία και πιθανότατα θα πυροδοτήσει έναν άμεσο διαγωνισμό για την αντικατάσταση του Σουνάκ ως αρχηγού.

Σε ένδειξη της ασταθούς δημόσιας διάθεσης και του θυμού για το σύστημα, ορισμένα μικρότερα κόμματα συγκέντρωσαν εκατομμύρια ψήφους, συμπεριλαμβανομένων των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του κόμματος του Φάρατζ, Reform UK. Ο Φάρατζ κέρδισε τον αγώνα του στην παραθαλάσσια πόλη Clacton-on-Sea, εξασφαλίζοντας μια θέση στο Κοινοβούλιο στην όγδοη προσπάθειά του και το Reform UK έχει κερδίσει τέσσερις έδρες μέχρι στιγμής.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κέρδισαν πολλά περισσότερα από αυτό με ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό ψήφων, επειδή οι ψήφοι τους κατανεμήθηκαν πιο αποτελεσματικά. Στο σύστημα "first-past-the-post" της Βρετανίας, ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους σε κάθε εκλογική περιφέρεια κερδίζει.

H προσεκτική εκστρατεία των Εργατικών με προτεραιότητα την ασφάλεια, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κόμμα κέρδισε την υποστήριξη μεγάλων τμημάτων της επιχειρηματικής κοινότητας και επιδοκιμασίες από παραδοσιακά συντηρητικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της ταμπλόιντ Sun που ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοκ, η οποία επαίνεσε τον Στάρμερ που «έσυρε το κόμμα του πίσω στο επίκεντρο της βρετανικής πολιτικής».

Αντίθετα, η εκστρατεία των Συντηρητικών επλήγη από γκάφες. Η εκστρατεία ξεκίνησε με δυσοίωνο τρόπο, όταν η βροχή πλημμύρισε τον Σουνάκ, καθώς έκανε την ανακοίνωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10. Επίσης, ο Σουνάκ "πήγε σπίτι νωρίς" από τις εκδηλώσεις μνήμης στη Γαλλία για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την εισβολή της D-Day.

Αρκετοί Συντηρητικοί κοντά στον Σουνάκ ερευνώνται για υποψίες ότι χρησιμοποίησαν εμπιστευτικές πληροφορίες για να στοιχηματίσουν την ημερομηνία των εκλογών πριν ανακοινωθούν.

Ο Σουνάκ προσπάθησε να αποτινάξει την κηλίδα του πολιτικού χάους και της κακοδιαχείρισης που έχει συγκεντρωθεί γύρω από τους Συντηρητικούς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα