Τράπεζες

Βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής για την Attica Bank – Ιδιωτικοποίηση μέσω ΑΜΚ


Κατατέθηκε προσφορά από την Bain Capital για απόκτηση στρατηγικού ποσοστού με συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου

Ενώ στην αγορά επικρατεί αβεβαιότητα για την έκβαση της προσπάθειας κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank και η μετοχή της έχει καταποντισθεί, κυβέρνηση, ΤτΕ και Διοίκηση της τράπεζας έχουν συμφωνήσει για τις επόμενες κινήσεις, που οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση: Μέσω της επικείμενης ΑΜΚ θα μπει στην τράπεζα στρατηγικός επενδυτής  - ο οποίος μάλιστα έχει βρεθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες τραπεζικές πηγές, έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία με τον οίκο Bain Capital, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά κόκκινων δανείων, συμμετέχοντας σε πολλές τιτλοποιήσεις.

Επίσημο deal δεν υπάρχει, υπογραφές δεν έχουν μπει, η συμφωνία είναι σε επίπεδο προθέσεων και διαβεβαιώσεων. Πάντως, όπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές, η Bain κατέθεσε σήμερα μη δεσμευτική προσφορά για απόκτηση στρατηγικού ποσοστού της τράπεζας μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η προσφορά θα συζητηθεί αύριο το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, μαζί με οποιαδήποτε άλλη προσφορά υποβληθεί μέχρι απόψε το βράδυ που θα κλείσει το data room.

Στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι μέσω συνδεδεμένων χαρτοφυλακίων η  Bain Capital θα καλύψει σημαντικό μέρος της ΑΜΚ και θα αποκτήσει ποσοστό της τάξεως του 35% στην Attica Bank. Θα αυξήσει μελλοντικά το ποσοστό του σε νέα ΑΜΚ που θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης της τράπεζας.

Τα warrants στο ΤΧΣ

Προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία με τα warrants και το reverse split μετοχής, που προηγούνται της ΑΜΚ.
Τα warrants που δεν αγοράστηκαν από επενδυτές θα μεταβιβαστούν στο Δημόσιο. Με βάση τον νόμο που ισχύει θα μετατραπούν σε μετοχές, οι οποίες θα μεταβιβαστούν χωρίς κόστος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Με τον τρόπο αυτό το ΤΧΣ, το οποίο μπορεί πλέον να επενδύει και σε μη συστημικές τράπεζες, θα αποκτήσει περίπου το 68% της Attica Bank. Σχεδόν άμεσα θα ληφθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την οποία εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες -πέραν της Bain Capital.

Συμμετοχές στην ΑΜΚ

Από τους σημερινούς μετόχους, o ΕΦΚΑ θεωρείται ότι δεν θα επενδύσει νέα κεφάλαια και θα προτιμήσει να “εξαερωθεί” το ποσοστό του.

Tο ταμείο μηχανικών ΤΜΕΔΕ επιθυμεί να στηρίξει την επένδυσή του προσφέροντας νέα κεφάλαια και διεκδικώντας θέσεις στο νέο ΔΣ. Η ΕΥΔΑΠ που επίσης είχε τοποθετήσει κεφάλαια, είναι άγνωστο τι επιλέγει και προφανώς θα περιμένει κυβερνητικές εντολές.

Ήδη υπάρχει κατάλογος ενδιαφερόμενων. Από τη λίστα αυτή γίνεται παρασκηνιακή προσπάθεια να αποκλειστούν επενδυτές «τύπου Πόλσον» - όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν  κάποιους που θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα επιθετικοί και με βραχυχρόνιο επενδυτικό  ορίζοντα.

Αντίθετα, φαίνεται ότι τις προτιμήσεις των αρμοδίων συγκεντρώνει ο επενδυτικός όμιλος Bain, ο οποίος έχει ήδη επενδύσει σε μικρές τράπεζες στην ευρωπαϊκή αγορά και θεωρείται αξιόπιστος παίκτης.

Στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας  έχουν συμβάλλει εγχώριοι συνεργάτες του μεγάλου fund. Φημολογείται ότι ανάμεσά τους είναι παλιό προβεβλημένο τραπεζικό στέλεχος που έχει μετακινηθεί στον κλάδο των συμβούλων και στη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων. Αν υλοποιηθεί το deal και η Bain Capital γίνει ο νέος μεγαλομέτοχος της Attica Bank, ο πρώην τραπεζίτης θα βρεθεί πιθανότατα σε θέση εκτελεστικού προέδρου της τράπεζας

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης