Αγορές

Βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές, αβεβαιότητα στο ΧΑ


Ρευστό σκηνικό, έντονες διακυμάνσεις και αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο, καθώς συνεχίζεται η καταβύθιση των τραπεζικών μετοχών, υπό την πίεση ρευστοποιήσεων από ξένα επιθετικά funds. Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό, ενώ ο πήχυς των προσδοκιών χαμηλώνει.
 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι η περαιτέρω πορεία βασικών δεικτών και δεικτοβαρών blue chips θα εξαρτηθεί από τη στάση ισχυρών χαρτοφυλακίων, η οποία υπαγορεύεται πρωτίστως από τις εξελίξεις και το κλίμα στις διεθνείς αγοράς.
Απουσία άλλων ειδήσεων στο εσωτερικό μέτωπο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις και στα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.
Στο προσκήνιο παραμένουν τα θέματα των τραπεζών – διαχείριση κόκκινων δανείων, ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες, προοπτικές κερδοφορίας κλπ.
Νέο στοιχείο που επηρέαε σήμερα καθοριστικά την αγορά, ήταν η έκθεση-ανάλυση της Societe Generale, όπου διατυπώνεται η εκτίμηση-πρόβλεψη ότι Eurobank,  Εθνική και Πειραιώς θα αφαιρεθούν από τους δείκτες της αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley (MSCI). Ενόψει αυτού του ενδεχομένου πολλά χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τους δείκτες έσπευσαν να ρευστοποιήσουν, προκαλώντας μεγάλη πτώση.

Short selling

Διαχειριστές χαρτοφυλακίων και επενδυτές προτιμούν να κλείσουν θέσεις χωρίς απώλειες, έχοντας διαπιστώσει ότι η αγορά δεν έχει δυνάμεις για να κινηθεί υψηλότερα στην παρούσα φάση.

Η αγορά αναζητά τώρα ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά η  συνολική εικόνα στο ταμπλό δεν εμπνέει αισιοδοξία για τη συνέχεια. Τα  κερδοσκοπικά hedge funds συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, χωρίς να συναντούν σοβαρές αντιστάσεις.
 Τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνουν ότι ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια διευρύνουν σταδιακά τις short  θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές, κρατώντας ανοιχτά μεγάλα «στοιχήματα» και στη μετοχή της ΔΕΗ.

Το βρετανικό Lansdowne διατηρεί "άνοιγμα" 12 εκατ. μετοχών Πειραιώς και 29,1(!) εκατ. μετοχών Eurobank (τις πούλησε χωρίς να τις έχει, με στόχο να τις αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή). Αλλα 4,3 εκατ. μετοχές  έχει άνοιγμα το Marshall Wase.
Η τελευταία μεγάλη κίνηση έγινε από το Oceanwood Capital που διεύρυνε τη  short  θέση του στην Εθνική, από 5,5 εκατ. τεμάχια σε 6,4 εκατ.

Καθοδική δυναμική
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αξιόλογα κέρδη, τα οποία όμως εξανεμίσθηκαν γρήγορα. Κόντρα στη γενική τάση των ευρωπαϊκών αγορών που κινούνταν ανοδικά, οι βασικοί δείκτες του ΧΑ πήραν καθοδική κατεύθυνση και οι απώλειες σταδιακά διευρύνθηκαν.
Αλλα χαρτοφυλάκια έσπευσαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, αγοράζοντας σε «σκοτωμένες» τιμές και με την προοπτική γρήγορης τεχνικής αντίδρασης.
Η πρόβλεψη έγινε έτσι «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», καθώς οι αγορές αυτές προκάλεσαν την αναμενόμενη αντίδραση στην περιοχή των 615-610 μονάδων, όπως ακριβώς  αναφερόταν στο πρώτο σημερινό χρηματιστηριακό σχόλιο του sofokleousin.gr.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 612,86 μονάδες (-1,04%) και εν συνεχεία γύρισε ανοδικά, μέχρι τις 625,01 μονάδες (+0,95%).  Μετά τις 3:30 πήρε πτωτική κατεύθυνση, κλείνοντας  χωρίς ουσιαστική μεταβολή (+0,01%) στις 619,40 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 1.636,93 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης  κινήθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση: Ξεκίνησε με +1,87%, βυθίστηκε εν συνεχεία στο -5,79%, κάλυψε πρόσκαιρα τις απώλειες ανακάμπτοντας και τελικά διολίσθησε κλείνοντας με απώλειες 3,88%.
Από τις μετοχές του κλάδου θετικό πρόσημο διατήρησαν μόνο η Alpha Bank (+1,2%) και η Ελλάδος (+0,8%). Eurobank  -8,9%, Πειραιώς -7,3%, Εθνική  -7,1%, Attica Bank-0,6%.
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ξεχώρισε η  Βιοχάλκο με +4,8%. Ακολούθησαν Lamda +3%, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ +2,7%, Φουρλής +2,4%,  Motor Oil +2,2%.
Στον αντίποδα Jumbo και Σαράντης και Grivalia -2%, ΑΔΜΗΕ -1,7%, ΕΧΑΕ -1,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα