Με το "όπλο" του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2% φέρεται να βρίσκεται ανα χείρας η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έναντι των πιστωτών, βάσει και όσων φέρεται να λέει Έλληνας αξιωματούχος. Αυτό μεταδίδει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει "κρυφό χαρτί", ώστε να καμφθούν οι πιέσεις για περιατέρω μέτρα. Σε περίπτωση που η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιωθεί τόσο από την ΕΛΣΤΑΤ όσο και από τη Eurostat, τότε αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα – δηλαδή το ισοζύγιο πληρωμών και εσόδων του κράτους, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι – θα φθάσει στο επίπεδο των 350 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι εκτιμήσεις της συμφωνίας του Ιουνίου 2015, έκαναν λόγο για ύφεση 0,2%.
Στον αντίποδα, οι μόνιμοι επικριτές της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνουν πως -εαν ισχύει- παραμένει ένα ισχνό πλεόνασμα που δεν αντικατοπτρίζει την πλήρη εικόνα καθώς η κυβέρνηση δεν πλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της, δημιουργώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προμηθευτές και καθυστερώντας τις συντάξεις σε νέους συνταξιούχους.
Εισιτήριο για Αθήνα κλείνουν οι Θεσμοί
Τις προτάσεις για φορολογικά και δημοσιονομικά ζητήματα παρέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της σημερινής τηλεδιάσκεψης των τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, καθώς υπήρξε μια αρχική ικανοποίηση. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για ερχομό των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ στόχος είναι λίγες μέρες αργότερα να ακολουθήσει και η κάθοδος των επικεφαλής των κλιμακίων. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι πως αρχές Μάρτη όλοι θα βρίσκονται επί ποδός μάχης στην Αθήνα.
Όπως γίνεται γνωστό, το σημείο στο οποίο υπάρχει σύγκλιση απόψεων είναι η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων, που θα διαδεχθεί την ΓΓΔΕ και θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το ΥΠΟΙΚ. Σε καλό κλίμα το ζήτημα των αποδείξεων και η κλίμακα κατοχύρωσης του αφορολόγητου από μισθωτούς και συνταξιούχους.
Μεγάλα εμπόδια υπάρχουν ακόμα για το Ασφαλιστικό καθώς απαιτείται ενδολεχής έλεγχος για το "κενό" που υπάρχει στον Προϋπολογισμό από την χαμηλή απόδοση ή μη εφαρμογή μέτρων του 2015, κάτι που φαίνεται θα γίνει επί τόπου, δηλαδή στην Αθήνα.
Διάσταση απόψεων διακρίνεται ακόμα και για τη νέα κλίμακα του φόρου εισοδήματος αλλά και εκείνη για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που προτείνει η κυβέρνηση. «Αγκάθι» για τον φόρο εισοδήματος θεωρούνται ιδιαίτερα οι αυξήσεις φόρων στους αγρότες.
Εν κατακλείδι, η ατμόσφαιρα και η εικόνα που διαρρέται είναι πως τίποτα δεν έκλεισε ακόμα, δημιουργούνται όμως οι συνθήκες επιστροφής των Θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα.
Κομβικής σημασίας θεωρείται και η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, που πέραν της συζήτησης για το προσφυγικό, κοινή θέληση είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα