Αγορές

ΧΑ: Παίρνουν τα κέρδη του εκλογικού ράλι, πιέσεις στις τράπεζες


Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο που περίμεναν οι αγορές, αλλά δεν είχε την αναμενόμενη θετική επίδραση στο ΧΑ. Αφού προεξόφλησαν τη νίκη της ΝΔ και την προοπτική περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού-επενδυτικού κλίματος, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια προτίμησαν να «κάνουν ταμείο», κατοχυρώνοντας βραχυχρόνια κέρδη.

Η συγχορδία θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους, που σπεύδουν να προβλέψουν «καλύτερες μέρες» για την οικονομία και τις επιχειρήσεις μετά την επικράτηση της ΝΔ, δεν έπεισε τους βραχυχρόνιους παίκτες να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να περιμένουν επανεκκίνηση του ράλι.

Ετσι, επιβεβαιώνεται το χρηματιστηριακό αξίωμα «αγόραζε στην προσδοκία και πούλα στο γεγονός». Στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση οι προβλέψεις για νέο μινι ράλι διαψεύσθηκαν και η εικόνα στο ταμπλό παραπέμπει σε διόρθωση.

Επιθετικά funds και μεμονωμένοι επενδυτές προτίμησαν να  κατοχυρώσουν κέρδη, εκτιμώντας ότι θα έχουν τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν σε χαμηλότερες τιμές.
Τη θέση τους παίρνουν funds και επενδυτές που  τοποθετούνται με μακροχρόνιο ορίζοντα, περιμένοντας να δρέψουν καρπούς  από την πολιτική μιάς κυβέρνησης που θεωρείται πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις.

Θετική εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, που ενισχύθηκαν και σήμερα. Οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν το πρωί κατά 12-14 μονάδες βάσης, σημειώνοντας νέα ιστορικά χαμηλά. Στη συνέχεια ανέκαμψαν, καθώς οι τιμές  διολίσθαιναν υπό την πίεση ρευστοποιήσεων.

Στο χρηματιστήριο οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν στο κόκκινο, τερματίζοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Εντονότερες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης  ξεκίνησε με +1,12%, γύρισε στο -6,60% και έκλεισε με απώλειες 6,09%.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε 1,84,50% τερματίζοντας στις 878,17 μονάδες. Κατά 2,15% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.203,05 μονάδες.
 Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση θετικό πρόσημο διατήρησαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  +1,9%, Σαράντης και Φουρλής +1,5%, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Τρ. Πειραιώς -7,1%,  Alpha Βank -6,8%, Εθνική -5,8%, Eurobank -5%, ΔΕΗ -3,2%, Jumbo -2,9%.
Στα mid caps  στο προσκήνιο δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Κέκροψ +7,4%, Ιντρακάτ +2,8%. Στον αντίποδα Attica Bank -6,3%, MIG -4,9%, Intralot -4,5%, Intracom -4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα