Πολιτική

ΧΑ: Πετρέλαιο και γεωπολιτικά ρίσκα κοκκινίζουν το ταμπλό


Το κόστος του προσφυγικού και η αβεβαιότητα με την αξιολόγηση απομακρύνουν τους επενδυτές

Ζοφερό ήταν το σκηνικό και σήμερα στην ελληνική αγορά καθώς για μια ακόμη φορά σημειώθηκαν έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Το ΧΑ υπέκυψε στο αρνητικό κλίμα που δημιουργείται στη χώρα εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς. Την ίδια ώρα "βαρίδι" αποτελεί και το ενδεχόμενο κόστος από την προσφυγική κρίση στην οικονομία. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτική κρίσης είναι ικανή να φέρει νέο εκτροχιασμό. Στο βεβαρυμένο κλίμα που διαμαρφόωνεται έξτρα προβληματισμό φέρνει το μόνιμο σκηνικό του χαμηλού τζίρου. Βαριές απώλειες σήμερα για τράπεζες και άλλα blue chips. Μοχλός έντονων πιέσεων το αρνητικό κλίμα στην αγορά πετρελαίου και η μεγάλη πτώση των τιμών. 

Συγκεκριμένα, σε πτώση βρέθηκαν οι αγορές λόγω προσδοκιών για παραμονή των χαμηλών τιμών του πετρελαίου κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.Για παράδειγμα, o oίκος Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό, στα 35 δολάρια το βαρέλιια το 2016 - το brent είναι στα 32,7 δολ. (-0,7%). Η σημερινή κίνηση ίσως θέσει σε ενέργεια μια νέα πτωτική τάση, αν δεν υπάρξουν καλά διεθνή νέα.

Η αφορμή για τη πτώση του πετρελαίου δόθηκε από δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi ο οποίος είπε ότι το  πάγωμα των τιμών μεταξύ τεσσάρων σημαντικών χωρών δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως προάγγελος για τη μείωση της παραγωγής. Χαμηλές τιμές του πετρελαίου σημαίνουν ότι τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία (ΚΕΤ) των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών μπορεί να αποσύρουν άλλα 400 δισ. δολ. (έχουν αποσύρει μέχρι τώρα γύρω στα 200 δισ. δολ). Αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που το πετρέλαιο και μετοχές έχουν αποκτήσει πλέον μια "τοξική" σχέση.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια οικονομία πιέζεται από τα χρέη της Κίνας καθώς αν προκύψει πρόβλημα με τις τράπεζες της χώρας θα υπάρχουν απώλειες 3,5 τρις. δολ. Θεωρείται πάντως ότι μια τέτοια κρίση έχει μικρά περιθώρια μετάδοσης στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Ευρώπη θεωρείται ότι θα υπάρξει μια μακρά περίοδος στασιμότητας λόγω της μεγάλης έκθεσης σε τραπεζικά δάνεια. Μετά την κρίση του 2008 το ΑΕΠ στην Ευρώπη στην αυξήθηκε μόνο 2%, σε σύγκριση με πάνω από 9% στις ΗΠΑ, και αποδίδουν αυτή την διαφορά στον τραπεζικό τομέα.

Όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συναντηθούν στη Φρανκφούρτη, στις 9-10 Μαρτίου, και θα εξετάσουν κατά πόσο τα αρνητικά επιτόκια και τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα αγορών χρέους φτάνουν για να αναζωογονήσουν τον πληθωρισμό, και κατά συνέπεια την ανάπτυξη. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ανάλογο με την οικονομική σημασία που έχει κάθε κράτος αλλά αυτό κάποια στιγμή θα μπορούσε να αλλάξει και να ευνοηθούν οι χώρες που έχουν μεγαλύτερο ανεξόφλητο χρέος. 

Δεν είναι όμως μόνο τα χρέη της Ευρώπης που επηρεάζουν την ανάπτυξή της και τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Ο ίδιος προειδοποίησε για τεράστια γεωπολιτικά ρίσκα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντιφατικά μηνύματα για την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Συνέστησε μάλιστα στους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι πιο αξιόπιστοι στην επικοινωνία τους με τους επενδυτές και τις αγορές.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί του ευρωπαίους επενδυτές είναι ο Brexit, το οποίο για την ώρα δεν φαίνεται πιθανό αλλα η πορεία προς το βρετανικό δημοψήφισμα μπορεί να πιέσει τα χρηματιστήρια. Ήδη το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1985.

Το ΧΑ

Το ΧΑ, ακολουθώντας τα χνάρια των ευρωπαϊκών αγορών (η Γαλλία είναι στο -2,5% και η Γερμανία στο -2,7%) κατέγραψε σημαντικές απώλειες σήμερα καθώς αντιμετωπίζει τα ανοικτά θέματα, της αξιολόγησης, των κινητοποιήσεων και του προσφυγικού.

Η εικόνα αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης ενός σκηνικού χαμηλής ορατότητας στο εσωτερικό μέτωπο καθώς τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές υιοθετούν τη στάση χρονικής μετάθεσης των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση αναδιπλώνεται στο θέμα της μείωσης των συντάξεων κατά τρόπο που επιβεβαιώνει ότι θέλει με κάθε κόστος να κλείσει την αξιολόγηση.

Η κατάσταση αυτή εντείνει τον νούμερο ένα κίνδυγο για το ΧΑ που δεν είναι άλλος από τον πολιτικό παράγοντα, τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι προτιμά τις εκλογές από μια οικουμενική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι το γεωπολιτικό ρίσκο της χώρας φαίνεται ότι έχει αυξηθεί κάτι που απεικονίζεται στο spread του δεκαετούς ομολόγου, το οποίο σήμερα είναι στο 1.084 (-1,1%).

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Η πτώση του ΓΔ στις 474 μον. (-3,99%) έγινε με επικεφαλής τις τράπεζες που βρέθηκαν στο -7,7%. Ο Τζίρος στα 53,6 εκατ. ευρώ. Σχεδόν στο -5% ο FTSE 25 και στο -3,1% ο FTSEM. Καθοδικές 73 μετοχές και ανοδικές 31.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις