Πολιτική

ΧΑ: Πτώση 3,29% με σημαντικές συναλλαγές μετά τη λήξη παραγώγων


Απώλειες 3,29% κατέγραψε ο ΓΔ δείκτης σήμερα ο οποίος έκλεισε στις 548,5 μονάδες και χωρίς μάλιστα οι ευρωαγορές να σημειώνουν απώλειες. Αρχικά ο ΓΔ κατέγραφε κέρδη αλλά υπήρξε αλλαγή κλίματος, κάτι που συνέπεσε με την ολοκλήρωση της λήξης τριών σειρών παραγώγων. Οι πωλήσεις κυριάρχησαν στο μη τραπεζικό κλάδο ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Grivalia (-13,75%). Το γεγονός ότι υπήρξε πτώση μιας τέτοιας έκτασης σήμερα χωρίς να υπάρχει κάποιος "εισαγόμενος" λόγος ωθεί στη σκέψη ότι ενδεχομένως τα προηγούμενα επίπεδα να ήταν "τεχνητά" πιο ψηλά. Επιπλέον, υπήρξαν αλλαγές λόγω του rebalancing.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι γεγονός ότι υπήρξε θεαμτική αύξηση των συναλλαγών στα 304 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 65,7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα) κάτι που δημιουργεί υπόνοιες για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Καθώς σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές και την επόμενη εβδομάδα θα φανούν πιο καθαρά οι προθέσεις των επενδυτών. Το σενάριο της διόρθωσης δεν πρέπει να αποκλεισθεί ωστόσο αυτό θα κριθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς. Ως τώρα οι επενδυτές έχουν αντιδράσει με ψυχραιμία τηρώντας θετική στάση απέναντι στις εξελίξεις.

Η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης σημαίνει χρονική μετάθεση των κρίσιμων αποφάσεων για το waiver της ΕΚΤ για  ελληνικά ομόλογα και στην έναρξη της συζήτησης ελάφρυνση του χρέος.

Ο ΓΔ δεν διατηρήθηκε στην περιοχή των 560 μονάδων και η παράταση των εκκρεμοτήτων, μπορεί να φέρει μια κίνηση προς τις 510 μονάδες, ένα όριο που δεν θα αλλάξει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Prem Watsa, CEO της Fairfax Financial, σε επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρείας θεωρεί ότι «θα έρθει ο ώρα της Ελλάδας». Ο ίδιος πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά και ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι θα μπορούσαν να κλιμακωθούν μέσα στο 2016. O Watsa ανησυχεί ότι η πτώση των αγορών θα μπορούσε να μιμηθεί την κατάρρευση του 1929, όταν ο Dow Jones χρειάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδά του. 

Να σημειωθεί ότι οι ξένες αγορές βρίσκονται σε φάση μίνι συσσώρευσης και ότι στις ΗΠΑ η πτώση στις πρώτες έξι εβδομάδες ισοφαρίστηκε από χθες. Η άνοδος των χρηματιστηρίων είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να κινηθεί ο χρυσός ελαφρώς πτωτικά.  ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ένα ασθενέστερο δολάριο -το οποίο ευνοεί η Fed- μπορεί να κάνει καλό στα εμπορεύματα και στις μετοχές.

Τέλος, το πετρέλαιο κινείται προς τα φετινά υψηλά επίπεδα, εν μέσω προσδοκιών για συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών για "πάγωμα" της παραγωγής κάτι που δίνει ώθηση στις μετοχές. Η εξασθένιση του δολαρίου επίσης ωθεί υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου καθώς αυξάνει τη ζήτηση μέσω άλλων νομισμάτων.

Στατιστικά

Ο Γενικός Δείκτης στις 548,5 μον. (-3,29%), η μεγάλη κεφαλαιοποίηση στις 150,5 μον. (-3,2%) και ο τραπεζικός δείκτης στις 40,3 μον. (-3,4%). Ο τζίρος στα 304,4 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις