Οικονομία

Χαμηλώνει τον πήχυ για την Ελλάδα η Citi


Ευθυγραμμιζόμενη με τις απόψεις άλλων διεθνών οίκων, η Citigroup αλλάζει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τοποθετώντας χαμηλότερα τον πήχυ της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα βλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Σε ανάλυση του ο αμερικανικός οίκος εκτιμά η ελληνική οικονομία θα επιτύχει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, αντί του 3,9% που πρόβλεπε σε προηγούμενη έκθεση. Η επίδοση αυτή είναι χαμηλότερη και από την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Κομισιόν, η οποία τοποθετεί τον πήχυ στο 3,5%.

Επι τα χείρω αναθεωρούνται και οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας την προηγούμενη χρονιά, σε συνθήκες πανδημίας. Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 9,2%, αντί του 8,9% που ήταν η εκτίμηση στην προηγούμενη έκθεσή του Ιανουαρίου.

Μετά το +3,1% που αναμένουν φέτος, για το 2022 προβλέπουν ανάπτυξη 5,9% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης 6%). Για το 2023 προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει στο 2,5%. Σημαντική παράμετρος γιια την διαμόρφωση του ΑΕΠ – ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά – θα είναι η πορεία του τουρισμού – η οποία θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την εξέλιξη της πανδημίας.

Λιγότερο αισιόδοξες είναι και οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τα δημοσιονομικά.
Προβλέπουν ότι το έλλειμμα από 8,1% το 2020 θα διαμορφωθεί φέτος σε 6% του ΑΕΠ (αντί 5,4% που προέβλεπαν τον Ιανουάριο) και το 2022 θα είναι 3,7% (αντί αρχικής πρόβλεψης για 3%).

Για το  δημόσιο χρέος η Citi εκτιμά ότι φέτος θα  αυξηθεί σε 220% του ΑΕΠ και την επόμενη 5ετία θα παραμείνει άνω του 200%.

Η θετική και αισιόδοξη “πινελιά” στην ανάλυση της Citi, είναι η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ευνοηθεί ιδιαίτερα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Οπως τονίζεται, τα ποσοστά απορρόφησης πόρων από τη χώρα μας θα είναι υψηλά και αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση στο ΑΕΠ από το 2021 έως το 2025.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις