Τράπεζες

Χαμηλότερα τιμήματα για κόκκινα δάνεια “δεύτερο χέρι”


Τα πράγματα δυσκολεύουν για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, που προσπαθούν να πουλήσουν πακέτα απαιτήσεων “δεύτερο χέρι”, ρευστοποιώντας “φέτες” από χαρτοφυλάκια τα οποία απέκτησαν μέσω τιτλοποιήσεων.

Υποψήφιοι αγοραστές υπάρχουν, αλλά τα προσφερόμενα τιμήματα είναι χαμηλά και δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες των υποψήφιων πωλητών.

Βασικές αιτίες είναι η μεγάλη αύξηση του κόστους χρήματος, η προοπτική περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων και η αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά την τελική απόφαση του Αρείου Πάγου για τη δυνατότητα ή μη των servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς.

Χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων και προσδοκιών των πωλητών αναμένεται να είναι τα προσφερόμενα τιμήματα στις επικείμενες διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση πακέτων δανείων”δεύτερο χέρι” από  τις Cepal, doValue, Intrum και Elliot-Centerbridge.

Η Cepal έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης πακέτου στεγαστικών δανείων της τιτλοποίησης Orion X του Galaxy, έχοντας τοποθετήσει ψηλά τον πήχυ. Μάλλον θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με χαμηλότερο τίμημα.

Το ίδιο ισχύει για την Intrum, που ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο δανείων όλων των κατηγοριών από τις τιτλοποιήσεις Sunrise I και II, ένα πακέτο συνολικών απαιτήσεων άνω του 1 δισ. ευρώ με εμπράγματες διασφαλίσεις σε οινοποιεία καθώς και χαρτοφυλάκιο με ανακτηθέντα ακίνητα.

Εντονο ενδιαφέρον – που δεν συνοδεύεται όμως από διάθεση ικανοποιητικής οικονομικής προσφοράς – διαπίστωσε στις διερευνητικές επαφές της και η doValue, που έχει δρομολογήσει την πώληση των χαρτοφυλακίων Suez και Heliopolis, από την τιτλοποίηση Cairo.

Ενα ακόμη πακέτο “πρασινισμένων” και κόκκινων δανείων που είχαν αγοράσει προ ετών από την Εθνική ετοιμάζονται να βγάλουν στην αγορά οι Elliott και Centerbridge

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα