Αγορές

Χάθηκαν 2 δισ. στο ΧΑ! Τράπεζες -12% -Πανικός στις αγορές


Στα πρόθυρα πανικού και κατάρρευσης βρίσκονται οι αγορές, καθώς η  επιδημία κορωνοϊού εξαπλώνεται προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ύφεσης.  Καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια, όπου μετοχές και δείκτες βυθίζονται, κεφάλαια μετακινούνται μαζικά σε χρυσό και ομόλογα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και βιομηχανικών πρώτων υλών κατρακυλούν λόγω αναμενόμενης συρρίκνωσης της διεθνούς ζήτηση.

Μεγαλώνει ο κίνδυνος πρόκλησης ντόμινο, που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στις αγορές, στην παγκόσμια οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με αγωνία αναμένεται το αποψινό κλείσιμο της Wall Street, που θα δώσει κατεύθυνση στις αγορές. Αυτή την ώρα ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2,9%, ο Nasdaq χάνει 3,3%, ενώ ο γερμανικός DAX καταγράφει -4%.

Στη δίνη του κυκλώνα το ελληνικό χρηματιστήριο, που η πορεία του εξαρτάται πρωτίστως από κινήσεις και «διαθέσεις» ξένων funds. Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες της τελευταίας τετραετίας  σημείωσαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, με τον ΓΔ να υποχωρεί κατά 8,36% και τον τραπεζικό να βυθίζεται στο -11%.
Περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματιστηριακής αξίας εξανεμίσθηκαν λόγω της δραματικής υποχώρησης των τιμών, ενώ μόνον στις τραπεζικές μετοχές χάθηκε περίπου 1 δισ. 

Προσπαθώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, ενώ επιθετικά funds βρήκαν ευκαιρία να κλείσουν θέσεις short με κέρδος.

 Οι φόβοι για τις τράπεζες

Πέραν των ανησυχιών για την επιδημία κορωνοϊού, επιβαρυντικός παράγων για το ΧΑ  είναι οι εκτιμήσεις για το κόστος που θα επωμισθούν οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους.

Προβληματισμό προκαλούν επίσης τα στοιχεία για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους, που είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις ευρωπαίκές και δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά την επόμενη διετία.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και η ψυχολογία της αγοράς βρίσκεται στο ναδίρ, αποτελώντας πλέον ανασταλτικό παράγοντα σε οποιαδήποτε κίνηση αντίδρασης-ανάκαμψης. Πολλά θα εξαρτηθούν στη συνέχεια από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές και θα αποτελέσει οδηγό για τις κινήσεις των funds στο ΧΑ..

Νέο χρήμα

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΧΑ βρισκόταν ούτως ή άλλως σε τροχιά διόρθωσης, η οποία επιταχύνθηκε και προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος.  Με τη σημερινή δραματική πτώση διασπάσθηκαν διαδοχικές στηρίξεις και εξανεμίσθηκαν τα εναπομείναντα κέρδη του προηγούμενου εξαμήνου.

Δημιουργείται λοιπόν πρόσφορο έδαφος για την είσοδο στην ελληνική χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει εκτός μέχρι τώρα και για την επάνοδο εκείνων που ρευστοποίησαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αποχωρώντας με υψηλές αποδόσεις.

 Η εισροή φρέσκου χρήματος θα είναι ο κινητήριος μοχλός ανάκαμψης - εφ' όσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν τις επόμενες εβδομάδες στις αγορές υπό την απειλή του κορωνοϊού.

Ενα βήμα από το γκρεμό

Αναλυτές εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα  υπάρχει έντονη μεταβλητότητα, με μεγάλη πιθανότητα τεχνικής ανοδικής αντίδρασης, η οποία όμως δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης στην αυριανή συνεδρίαση, ο ΓΔ μπορεί να βρεί στήριξη στις 791-192 μονάδες. Αυτή είναι η τελευταία κρίσιμη περιοχή, πριν από τον... γκρεμό που ανοίγεται ώς τις 715-720 μονάδες.

Μετοχές και Δείκτες

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα μέχρι τις 809,76 μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό -9,32%. Εκλεισε στις 818,35 με απώλειες 8,36%.

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχαε 7,43%, τερματίζοντας στις 2.073,73 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -12,32% και τερμάτισε -10,97%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν η Πειραιώς και η Attica (-14,9%).   Eurobank -12%,   Alpha -9,6%, και Εθνική -9,5%, Τρ. Ελλάδος -5,5%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips,  με απώλειες 2,6% μέχρι 14,5%. Στο "βυθό"  ΔΕΗ -14,5%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -13,5%,  Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ -12,6%, Aegean και Lamda -11,1%, Jumbo -10%, Τιτάν και ΟΛΠ -9,7%.

Ιδια εικόνα στα mid caps. Τον... χορό του Ζαλόγγου έσυρε η Intralot που βυθίστηκε στο -18,5%. Ακολούθησαν Ιντρακάτ και  MIG -17,4%, Αβαξ και Cenergy -14,1%,  Ολυμπιακή Τεχνική και Κέκροψ -13,3%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα