Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι -ορατές ή αναμενόμενες- επιπτώσεις τους στην οικονομία προκαλούν δραματική επιδείνωση κλίματος στα χρηματιστήρια, καθώς επενδυτικά κεφάλαια μετακινούνται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, ενώ διαχειριστές κεφαλαίων και μικροεπενδυτές προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.
Καταιγίδα σάρωσε σήμερα το ΧΑ, εξανεμίζοντας περίπου 2,3 δισ. ευρώ από τη (χρηματιστηριακή) αξία των εισηγμένων εταιρειών. Μόνο στις τραπεζικές μετοχές χάθηκαν περίπου 630 εκατ. ευρώ σε τρέχουσα αξία. Μετοχές και δείκτες βυθίστηκαν στα "Τάρταρα", ενώ χιλιάδες επενδυτές "συνωστίζονταν στην έξοδο" προσπαθώντας να ρευστοποιήσουν. Με απώλειες περίπου 6,5% τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, στο -3,9% ο ΓΔ.
Κλυδωνισμοί και στις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου πέραν της πανδημίας ανησυχίες προκαλούν η έξαρση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και η αναμενόμενη άρση των περιορισμών του OPEC στην παραγωγή-προσφορά αργού πετρελαίου. Κατά 3% υποχωρούν αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC-40, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones χάνει 2,25% με τάση περαιτέρω διολίσθησης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση, μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες αργής διολίσθησης. Η αγορά ενσωματώνει τώρα στις αποτιμήσεις τη διάψευση των προοπτικών που είχαν δημιουργηθεί για την πορεία του τουρισμού, βλέποντας τώρα να απομακρύνεται η προοπτική ταχείας ανάκαμψης.
Η πτώση συντελείται με αυξημένο τζίρο (83 εκατ. ευρώ σήμερα). στοιχείο που υποδηλώνει υπερβάλλουσα προσφορά. Η μεγάλη πτώση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην αγορά και ενδέχεται να δημιουργήσει αυτοτροφοτούμενη πτωτική δυναμική,
Ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι ο ΓΔ έχασε "αμαχητί" και την τελευταία ισχυρή βραχυχρόνια στήριξη στις 850-845 μονάδες, όπου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μιά καθοδική κίνηση χωρίς να αλλάξει η μεσοπρόθεσμη τάση.
Μετοχές και δείκτες
Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση και συνέχισαν να διολισθαίνουν χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή αντίδραση. Τερμ'ατισαν πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης βυθίστκε μέχρι -4,24% τις 830,07 μονάδες και έκλεισε στις 833,16 με απώλειες 3,8%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 4,10%, κλείνοντας στις 1.995,99 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -7,94% και τερμάτισε με απώλειες 6,53%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank και Εθνική -7,4%, -8,3%, Alpha -6%, Πειραιώς -4,6%, Attica Bank -4,3%, Ελλάδος -1,3%.
Με αρνητικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν Βιοχάλκο -6,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -6%, Lamda-4,8%, Ελλάκτωρ -4,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ -4,5%, ΕλβαλΧαλκόρ και Μυτιληναίος -4,2%, Aegean -3,9%, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΠΑΠ -3,6%.
Στο κόκκινο και όλα τα mid caps. Ικτίνος-8%, Cenergy -7,1%, Autohellas -6%, Αβαξ-5,7%, Profile -4%, Intracom και Ιντρακάτ -5,2%, Ολυμπιακή Τεχνική -5%.