Αγορές

Εξανεμίστηκαν 6 δισ. στο χρηματιστήριο μετά το Πάσχα -Η πτώση συνεχίζεται


Η καταιγίδα στις αγορές συνεχίζεται και το ελληνικό χρηματιστήριο πληρώνει βαρύ τίμημα, χάνοντας περίπου 11% της κεφαλαιοποίησης του (περίπου 6 δισ. ευρώ) στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις μετά το Πάσχα, ενώ ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών έχει υποχωρήσει κατά 15%. Νέες μεγάλες απώλειες κατέγραψε σήμερα  το ΧΑ, με τον ΓΔ να διασπά καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις, επιτείνοντας την αβεβαιότητα για τη συνέχεια.

. Σε δίνη πιέσεων βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, που οι αποδόσεις τους σημειώνουν διαδοχικά ρεκόρ τριετίας, προκαλώντας ανησυχίες όσον αφορά τη δυνατότητα προσφυγής της χώρας στις χρηματαγορές για νέο δανεισμό.

Αρνητική εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες (DΑΧ στη Φρανκφούρτη, FT-100 του Λονδίνου και CAC-40 στο Παρίσι χάνουν περίπου 1,5%). Στη Wall Street η εικόνα έχει βελτιωθεί το τελευταίο ημίωρο και οι απώλειες του Dow Jones περιορίζονται σε 0,6%.

Αρνητικοί καταλύτες οι αυξήσεις επιτοκίων η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ο περιορισμός της ρευστότητας στις αγορές που προαναγγέλλουν οι κεντρικές, προκαλώντας φόβους για ύφεση. Σημαντική παράμετρος και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους, που επηρεάζει καθοριστικά την πορεία του πληθωρισμού.

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ομόλογα

 Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο του οικονομικού πολέμου ΕΕ/Δύσης-Ρωσίας και οι πολλαπλές δυσμενείς παρενέργειες τους στην παγκόσμια οικονομία, στο κόστος ενέργειας και στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

 Μικρή άνοδο σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου (brent +1,3% στα 112,28 δολ.), ενώ υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου (-3,7% στα 102,5 ευρώ)

Διατηρείται η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων μετά τη μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed, που έδωσε  το έναυσμα  γενικευμένης ανόδου του κόστους χρήματος και σταδιακής συρρίκνωσης της ρευστότητας στις αγορές.

Τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης βυθίζονται σήμερα, ενώ στα ελληνικά εκδηλώνονται ισχυρές πιέσεις και οι αποδόσεις  Νέο ρεκόρ τριετίας σημείωσε η απόδοση του 10ετούς, που πήγε 3,54% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών. Στα ύψη και οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού, που ανέβηκαν κατά 8 μονάδες βάσης.

Ο φόβος της κάλπης

Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί το οικονομικό και πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, καθώς ο πληθωρισμός "καλπάζει", η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται, ενώ η κυβέρνηση εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πρόσθετος αρνητικός παράγων οι φόβοι για προσφυγή στις κάλπες μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες. Τα "εκλογολογικά" σενάρια επανέρχονται στο προσκήνιο, επιτείνοντας την αβεβαιότητα συντηρείται.

Ενδιαφέρον πάντως προκαλούν οι επιχειρηματικές εξελίξεις. Θέματα της ημέρας

- Το deal στην Ελλάκτωρ, όπου ο όμιλος Βαρδινογιάννη/Motor Oil αποκτά συμμετοχή 31%, εξαγοράζοντας το πακέτο μετοχών που κατείχαν οι εφοπλιστές Μπάκος-Καϋμενάκης και

- Η δικαστική απόφαση με την οποία η εταιρεία Κέκροψ χάνει υπέρ του Δημοσίου την κυριότητα της "χρυσοφόρου" οικοπεδικής έκτασης στα λατομεία Ψυχικού. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί δραματική πτώση της μετοχής, που βυθίστηκε στο -28%, ενώ χθες έχασε 17%.

Μετοχές και δείκτες

 Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες. Μετά το πρώτο 10λεπτο εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση αλλά ήταν πρόσκαιρη. Στη συνέχεια οι δείκτες κινήθηκαν σε τροχιά συνεχούς διολίσθησης.εικόνα στο ταμπλό βελτιώνεται.

Ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε μέχρι -2,75% στις 864,05 μονάδες. Τερμάτισε στις 866,75 υποχωρώντας κατά 2,44%. Επόμενη στήριξη η περιοχή των 861,857 μονάδων και ισχυρότερη στις 850-847.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,76% κλείνοντας στις 2.090.96 μονάδες. Στο -2,25% ο δείκτης των midcaps.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε "βουτιά" έως -5,25% και έκλεισε με απώλειες 4,51%.Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική -5%, Eurobank -4,6%, Alpha -4,3%, Πειραιώς -3,8%, Attica Bank -3,2%, Τρ. Ελλάδος-1,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον ο ΟΤΕ (+0,8%) και οριακά τα Jumbo (+0,1%).Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Μυτιληναίος -4,7%, Coca-Cola και Τιτάν -4,2%, Βιοχάλκο -4%, ΔΕΗ -3,3%, Lamda -3,1%, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης -2,9%, Aegean - 2,8%, ΟΠΑΠ -2,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα