Η ένταση στα ελληνοτουρκικά και η επαπειλούμενη «ανάφλεξη» στην κυπριακή ΑΟΖΑ, είναι το νέο στοιχείο που επηρεάζει καθοριστικά το χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων. Ενώ λοιπόν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές και οι διεθνείς οίκοι εκφράζουν ποικιλοτρόπως - με εκθέσεις και τοποθετήσεις – την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και στην αγορά, το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται.
Το «γρήγορο χρήμα» των επιθετικών παικτών κινείται προς την «έξοδο» και οι ρευστοποιήσεις δίνουν σήμερα τον τόνο στο Χρηματιστήριο. Στο κόκκινο οι δείκτες, αλλά το σκηνικό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ώρες. Εικόνα σταθεροποίησης με ασθενείς πιέσεις στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να ενισχύονται οριακά, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Τραπεζικοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για πρόσκαιρη διαφοροποίηση-επιδείνωση κλίματος, που δεν θα έχει διάρκεια και δεν θα «κοστίσει» στις μετοχές – εκτός εάν κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση με την Τουρκία.
Προς το παρόν, οι ρευστοποιήσεις οδηγούν τους δείκτες του ΧΑ σε καθοδική τροχιά. Οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται και οι πιέσεις επεκτείνονται σε όλο το εύρος του ταμπλό.
Η προσφορά προέρχεται κυρίως από traders και επιθετικά χαρτοφυλάκια που κινούνται με βραχυχρόνιο ορίζοντα, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν το όφελος από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
Οι κινήσεις τους συναρτώνται και με το επικείμενο τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή, όπου ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν ακόμη μεγάλες ανοιχτές θέσεις.
Κρίσιμες θα είναι οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, κατά τις οποίες θα φανεί αν η αγορά παίρνει το δρόμο της διόρθωσης, ή μπορεί να βρεί στηρίγματα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και αν η αβεβαιότητα με τα ελληνοτουρκικά θα συνεχίσει να επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση κλίματος.
Προς το παρόν, σε δίνη πιέσεων βρίσκονται οι τράπεζες και ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί κατά 3,20%.
Ο Γενικός Δείκτης χάνει 1,40%,κινούμενος σε χαμηλά ημέρας, περί τις 836 μονάδες. Στο -1,15% ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης
Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο μόνο η Ελλάδος (+0,8%) και η Attica (+0,2%). Στον αντίποδα Eurobank -2,5%, Alpha και Εθνική -2%, Πειραιώς -1,8%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +1,5%, Coca-Cola και Lamda +0,5%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Cenergy -2%, Βιοχάλκο και ΟΛΠ -1,8%, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%.