Τράπεζες

Χρηματοδοτικό deal πρόκριμα για το μέλλον της MIG


Προοπτική μετοχικών αλλαγών και ανασύνθεσης του ιδιοκτησιακού σχήματος ανοίγει στην MIG, η οποία ελέγχεται τώρα από την Τρ.Πειραιώς, που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της.

Πρώτο βήμα η σύναψη συμφωνίας με το αμερικανικό private equity fund Farallon, που θα χρηματοδοτήσει την ελληνική εταιρεία προκειμένου να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις της προς την Τραπ. Πειραιώς και την Fortress.

Η χρηματοδότηση θα είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ και μπορεί να αποδειχθεί προοίμιο εισόδου του Farallon στο μετοχικό κεφάλαιο, με απόκτηση στρατηγικού ποσοστού.

Η συμφωνία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θα υλοποιηθεί μετά τη διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου. Εάν ολοκληρωθεί, θα δώσει τη δυνατότητα στη MIG να αποπληρώσει δάνεια 228 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο. Ετσι δεν θα «καίγεται» να προχωρήσει στην πώληση θυγατρικών και συμμετοχών της, αλλά θα μπορεί να κινηθεί με άνεση χρόνου και να εξασφαλίσει ικανοποιητικά τιμήματα.

Εάν βέβαια η δανειακή σύμβαση  οδηγήσει σύντομα σε μετοχική συμμετοχή του Farallon, o στρατηγικός σχεδιασμός της MIG πιθανότατα θα διαφοροποιηθεί, καθώς το αμερικανικό fund  θα υποκαταστήσει την Τρ. Πειραιώς στο ρόλο του βασικού μετόχου.

Το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα θα διαμορφωθεί πιθανότατα σε συνεργασία με την οικογένεια Τζώρτζη (της εισηγμένης εταιρείας ALCO)  και τους Γερμανούς εταίρους τους, που είναι τώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος.

Σε πρώτη φάση, από την χρηματοδοτική συμφωνία MIG-Farallon θα ωφεληθεί πρωτίστως η Τρ. Πειραιώς, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του υπερχρεωμένου ομίλου.
Με τα χρήματα  της Farallon η MIG θα πληρώσει κατά πρώτο τα 142,5 εκατ. του δανείου της Fortress που λήγει τον Οκτώβριο. Εν συνεχεία θα καταβάλει περί τα 100 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, μειώνοντας αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της.

Η πληροφορία για την κυοφορούμενη δανειακή σύμβαση με το αμερικανικό fund «απογειώνει» σήμερα τη μετοχή της, που σημειώνει άνοδο 10% αυτή την ώρα.
 Επισημαίνεται ότι από τα τέλη Μαϊου η μετοχή ενισχύεται συνεχώς και μέσα σε δύο μήνες έχει κερδίσει περίπου 90%, ανεβαίνοντας από 0,081 σε 0,153 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης