Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στο άνοιγμα των πολιτικών δικαστηρίων.
«Η μεγάλη παθογένεια, δηλαδή η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, δεν επιλύεται με μικρές τακτοποιητικές παρεμβάσεις, που κατά βάση, γίνονται διαχρονικά. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να κοιτάξουμε το πρόσωπο μας στον καθρέφτη και να αναλάβουμε και την προσωπική και την κομματική μας ευθύνη», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι ο νόμος για τη διαμεσολάβηση επιχείρησε μια νέα κουλτούρα για την επίλυση διαφορών. «Θέλουμε να φέρουμε τη διαιτησία, την ποινική διαμεσολάβηση. Θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση. Προχωράμε βήμα με βήμα. Στο επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα έχουμε ένα πλέγμα ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη δυνατότητα σύστασης ειδικών τμημάτων για τα μεγάλα πρωτοδικεία και εφετεία της χώρας, ειδικών τμημάτων που θα μπορούν να εκδικάζουν κυρίως υποθέσεις που θα αφορούν αναπτυξιακά ζητήματα της χώρας», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι αυτήν την περίοδο σχεδιάζονται και άλλες μεγάλες αλλαγές που αφορούν στο χώρο της δικαιοσύνης.
Πριν την ψηφοφορία, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτή τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη για την εναρμόνιση ποινών του συνδικαλιστικού νόμου. Με την τροπολογία «οποιοσδήποτε παραποιεί ή νοθεύει το αποτέλεσμα εκλογών για την ανάδειξη συλλογικών οργάνων ή αντιπροσώπων οποιασδήποτε συνδικαλιστικής οργάνωσης, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και εάν πρόκειται για μέλος εφορευτικής επιτροπής με φυλάκιση μέχρι δύο ετών».
«Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό των Ποινικών Διατάξεων της Συνδικαλιστικής Νομοθεσίας και με βάση την αρχή της αναλογικότητας, προτείνεται οι ποινές στον συνδικαλιστικό νόμο, αναφορικώς με τις εκλογές, να βρίσκονται σε αντίστοιχη αναλογία με τις υπόλοιπες ποινές που προβλέπονται και να μην είναι υπέρμετρες ακόμη και των ποινών που προβλέπονται στις εθνικές εκλογές σήμερα», είπε ο Θανάσης Πλεύρης που πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει τη σχετική τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο βουλευτής επισήμανε ότι «έχουμε μπροστά μας συνδικαλιστικές εκλογές που έχουν ανασταλεί και υπάρχει το παράδοξο αυτή τη στιγμή, για εθνικές εκλογές το πλαίσιο ποινών να είναι χαμηλότερο από το πλαίσιο ποινών που υπάρχει στις συνδικαλιστικές εκλογές που προβλέπει ανώτατες ποινές πέντε ετών».
«Έρχονται πολλές συνδικαλιστικές εκλογές στο τέλος του επόμενου μήνα. Αυτή είναι η λογική της τροπολογίας», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας που νωρίτερα είχε γίνει αποδέκτης καταγγελιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η τροπολογία είναι «φωτογραφική». «Αν εσείς κρίνετε ότι αυτή η διάταξη είναι φωτογραφική, είναι δικό σας θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να απελευθερώσουμε τη διαδικασία των συνδικαλιστικών εκλογών με έναν συσχετισμό με το τι συμβαίνει στις εθνικές εκλογές», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Να μην αποδεχθεί την τροπολογία κάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι ενώ με την ισχύουσα διάταξη, όποιος παραποιεί ή νοθεύει τα αποτελέσματα εκλογών συνδικαλιστικών οργανώσεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και έως πέντε χρόνια, με την τροπολογία του κ. Πλεύρη, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός, όσοι νοθεύουν ή παραποιούν τα αποτελέσματα συνδικαλιστικών εκλογών τιμωρούνται με «οροφή» τον έναν χρόνο. Ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε ότι πρόκειται «για μια τερατώδη φωτογραφική τροπολογία» που επιχειρεί «να ξεπλύνει» συγκεκριμένα πρόσωπα «από τέρατα και σημεία που έχουν κάνει στο συνδικαλιστικό κίνημα» και ότι φωτογραφίζει ενδεχομένως και συγκεκριμένο πρόσωπο που κατηγορείται για νοθεία στη ΓΣΕΕ.
«Η συγκεκριμένη εντελώς φωτογραφική τροπολογία λέει πως οποιοσδήποτε παραποιεί ή νοθεύει το αποτέλεσμα εκλογών για την ανάδειξη συλλογικών οργάνων ή αντιπροσώπων οποιασδήποτε συνδικαλιστικής οργάνωσης, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 1 έτους. Είναι φωτογραφικό», είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου και επισήμανε: «Να σας θυμίσω ότι στο νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, για τις ποινές που τιμωρούνται μέχρι 1 έτος, παραγράφεται το αξιόποινό τους. Ο άνθρωπος για τον οποίο υπάρχει και έχει γραφτεί η συγκεκριμένη τροπολογία, τη βγάζει λάδι. Αυτή τη φωτογραφική διάταξη αποδέχεστε; Καλείστε να δώσετε ξεκάθαρες απαντήσεις».
Για ευτελισμό διαδικασιών μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Καλαματιανός, που κατήγγειλε ότι με την τροπολογία η νόθευση εκλογών για την ανάδειξη συλλογικών οργάνων τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και αν πρόκειται για μέλος εφορευτικής επιτροπής με φυλάκιση έως 2 ετών. «Μετά από αυτό που έγινε χθες στη Βουλή, προχωράτε τώρα με τροπολογία ώστε να μην τιμωρούνται άνθρωποι που λειτουργούν έτσι; Πρέπει να δώσετε εξηγήσεις, το θέμα είναι πολύ σοβαρό», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Οικονομικός Εισαγγελέας
Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία διευρύνεται ο κύκλος των εισαγγελέων εφετών από τους οποίους το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να επιλέξει αυτόν τον οποίο θα τοποθετήσει ως εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Επιπλέον προβλέπεται ότι ο ορισμός του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος εποπτεύει και συντονίζει το έργο των αρμόδιων για τα οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέων και των εισαγγελέων διαφθοράς, θα γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και όχι από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις.
Με την τροπολογία ορίζεται επίσης ότι ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και ο εισαγγελέας Διαφοράς, οι οποίοι φέρουν το βαθμό του εισαγγελέα εφετών και αντεισαγγελέα εφετών, αντίστοιχα, όταν η καταγγελία δεν στηρίζεται στο νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη στην ουσία της ή ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης ή μετά την προκαταρκτική εξέταση δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης, την θέτουν στο αρχείο χωρίς να απαιτείται υποβολή στον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Επίσης επανακαθορίζεται η διαδικασία λύσης θρησκευτικού γάμου και προβλέπεται ότι η πνευματική λύση αυτού πραγματοποιείται μόνο με την υποβολή σχετικής αίτησης του έχοντος έννομο συμφέρον στην αρμόδια Ιερά Μητρόπολη. (Κατά τα ισχύοντα απαιτείται και παραγγελία από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών).