ΕΥΖην

Αγορά τέχνης: Μια βιομηχανία πολλών δισ. για λίγους "εκλεκτούς", αλλά και για το... "μαύρο" χρήμα


Η παγκόσμια αγορά τέχνης είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περιλαμβάνει μια ευρεία σειρά έργων -πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφίες και άλλα- τόσο παραδοσιακά, όσο και σύγχρονα, καθώς και ένα ευρύ φάσμα αγοραστών, από ιδιώτες συλλέκτες μέχρι εταιρείες, μουσεία και ιδρύματα. Έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με εκτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι η αξία της ήταν περίπου 67,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αντανακλά την αυξανόμενη δημοτικότητα της τέχνης ως επένδυσης, αλλά και ως καταφυγίου για το... μαύρο χρήμα.

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς τέχνης καθοδηγείται από διάφορους παράγοντες, όπως ο αυξανόμενος πλούτος των πληθυσμών στις αναδυόμενες οικονομίες, η αυξανόμενη δημοτικότητα της σύγχρονης τέχνης και η άνοδος διαδικτυακών πλατφορμών που καθιστούν ευκολότερη από ποτέ την αγορά και την πώληση έργων τέχνης.

Οι "παραδοσιακοί" δυνατοί παίκτες

Η παγκόσμια αγορά τέχνης παραδοσιακά κυριαρχείτο από έναν μικρό αριθμό σημαντικών παικτών, συμπεριλαμβανομένων οίκων δημοπρασιών όπως οι Sotheby's και Christie's και κορυφαίων γκαλερί τέχνης όπως οι Gagosian, Hauser & Wirth και David Zwirner. Αυτοί οι οργανισμοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην αγορά, καθορίζοντας τιμές, προωθώντας καλλιτέχνες και διευκολύνοντας τις πωλήσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Εκτός από αυτούς τους καθιερωμένους παίκτες, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανεξάρτητων εμπόρων τέχνης και διαδικτυακών πλατφορμών που διευκολύνουν τους ανθρώπους να αγοράζουν και να πουλούν έργα τέχνης από την άνεση του σπιτιού τους.

Ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης στην παγκόσμια αγορά τέχνης είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα της σύγχρονης τέχνης, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στυλ, τεχνικών και μέσων. Η δημοτικότητα της σύγχρονης τέχνης καθοδηγείται από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, καθώς και από την αυξανόμενη αναγνώριση των σύγχρονων καλλιτεχνών ως σημαντικών πολιτιστικών μορφών. Ως αποτέλεσμα, η σύγχρονη τέχνη αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως επενδυτική ευκαιρία, με πολλούς συλλέκτες και επενδυτές να αναζητούν το "επόμενο μεγάλο πράγμα" στον κόσμο της τέχνης.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα NFTs

Η άνοδος των διαδικτυακών πλατφορμών είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά τέχνης, καθιστώντας ευκολότερη από ποτέ την αγορά και την πώληση έργων. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Artsy, το Artnet και το Artspace επιτρέπουν στους αγοραστές και τους πωλητές να συνδέονται μεταξύ τους και να πραγματοποιούν συναλλαγές από οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτές οι πλατφόρμες επέτρεψαν επίσης σε μικρότερους και λιγότερο καθιερωμένους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν ένα παγκόσμιο κοινό, αλλά και σε συλλέκτες να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα έργων τέχνης από ποτέ.

Τα NFTs (Non-Fungible Tokens) αναδείχθηκαν πρόσφατα σε σημαντική δύναμη στον κόσμο της τέχνης, προσφέροντας έναν νέο τρόπο αγοράς, πώλησης και κατοχής ψηφιακής τέχνης. Το NFT είναι ένα μοναδικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που επαληθεύεται σε ένα blockchain, καθιστώντας δυνατή την απόδειξη της ιδιοκτησίας και της αυθεντικότητας ενός έργου ψηφιακής τέχνης. Αυτό έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αγοράζεται και πωλείται η ψηφιακή τέχνη, δημιουργώντας μια νέα αγορά για καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Τα NFT προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για καλλιτέχνες και συλλέκτες. Στους καλλιτέχνες παρέχουν έναν τρόπο δημιουργίας εσόδων από τις ψηφιακές τους δημιουργίες και διασφαλίζουν ότι λαμβάνουν την κατάλληλη αποζημίωση για τη δουλειά τους. Στους συλλέκτες  προσφέρουν έναν τρόπο κατοχής και προβολής ψηφιακής τέχνης με τρόπο επαληθεύσιμο και ασφαλή, δημιουργώντας μια νέα αγορά για επενδύσεις στην ψηφιακή τέχνη. Επιπλέον, τα NFT προσφέρουν ένα νέο επίπεδο διαφάνειας και υπευθυνότητας στον κόσμο της τέχνης, διευκολύνοντας την παρακολούθηση της ιδιοκτησίας και της προέλευσής της.

Η άνοδος των NFTs είχε ήδη σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο της τέχνης και είναι πιθανό ότι αυτός ο αντίκτυπος θα συνεχίσει να αυξάνεται μόνο τα επόμενα χρόνια. Καθώς η τεχνολογία προχωρά και περισσότεροι καλλιτέχνες και συλλέκτες αγκαλιάζουν τα NFT, φαίνεται ότι η αγορά της ψηφιακής τέχνης θα συνεχίσει να επεκτείνεται, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τόσο για καλλιτέχνες όσο και για συλλέκτες.

Η τέχνη του... "ξεπλύματος"

Πέραν, όμως, των "λίγων εκλεκτών" και των "εκσυγχρονιστών", είναι ευρέως γνωστό ότι η παγκόσμια αγορά τέχνης έχει, κατά καιρούς, επηρεαστεί από την παρουσία παράνομων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, όπως η μαφία. Αυτά τα κεφάλαια ενίοτε στρεβλώνουν την αγορά, αυξάνοντας τις τιμές και δημιουργώντας ζήτηση για ορισμένα έργα, ιδιαίτερα εκείνα με μεγάλη αξία ή ιστορική σημασία.

Το ξέπλυμα χρήματος μέσω της αγοράς τέχνης είναι ένα καλά τεκμηριωμένο ζήτημα εδώ και δεκαετίες. Το μαύρο χρήμα μπορεί να "καθαρίσει" αγοράζοντας ακριβά έργα τέχνης και στη συνέχεια πουλώντας τα σε μεταγενέστερη ημερομηνία για κέρδος, αποκρύπτοντας ουσιαστικά την προέλευση των κεφαλαίων. Επιπλέον, η ανωνυμία που προσφέρουν πολλές συναλλαγές έργων τέχνης και η έλλειψη μιας κεντρικής βάσης δεδομένων διευκολύνουν τα άτομα με παράνομα κέρδη να αγοράζουν και να πουλούν έργα τέχνης χωρίς ανίχνευση.

Η επιρροή των παράνομων κεφαλαίων κατά περιόδους έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά τέχνης. Η εισροή χρημάτων μπορεί να αυξήσει τις τιμές για ορισμένα έργα τέχνης, καθιστώντας πιο δύσκολη την απόκτησή τους για νομοταγείς συλλέκτες και ιδρύματα. Αυτό οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, καθώς η ζήτηση για ορισμένα έργα διογκώνεται τεχνητά και οι τιμές απομακρύνονται από την πραγματική τους αξία. Επιπλέον, η παρουσία παράνομων κεφαλαίων στην αγορά τέχνης μπορεί να βλάψει τη φήμη του κλάδου στο σύνολό του, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για τους νόμιμους εμπόρους και συλλέκτες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ξεπλύματος χρήματος στην αγορά της τέχνης. Για παράδειγμα, τα Art Business Conferences, που ιδρύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Καλών Τεχνών, εργάζονται για την προώθηση της διαφάνειας και των ηθικών πρακτικών στον κόσμο της τέχνης. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν τη διαφάνεια στην αγορά της τέχνης και να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας στην αγορά τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τους αντιπροσώπους να ταυτοποιούν τους ιδιοκτήτες των έργων που πωλούν και τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων για τα κλεμμένα έργα τέχνης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Τέχνη