Αγορές

"Φρένο και όπισθεν" στο χρημτιστήριο


Το κλίμα στις αγορές αλλάζει επί τα χείρω εν αναμονή των επιστολών Τραμπ για τους δασμούς που θα επιβάλει στις εισαγωγές από χώρες της ΕΕ. Σε πτωτική τροχιά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street. Το ΧΑ συγχρονίζει τον βηματισμό του και πήρε σήμερα την "κατηφόρα" - αλλά για τους δικούς του λόγους:

  • Μετά από 8 συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις τα βραχυχρόνια κέρδη έγιναν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που πίεσαν χαμηλότερα τις τιμές., .

Το "γύρισμα" των αγορών προκάλεσε κάποια επιφυλακτικότητα, που "μεταφράστηκεται" σε μειωμένο - αλλά ικανοποιητικό - τζίρο στο ΧΑ.

Είναι πάντως μία αναμενόμενη, φυσιολογική εξέλιξη στην ελληνική αγορά, όπου ο τραπεζικός δείκτης είχε κερδίσει 19,3% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο ΓΔ "έγραψε" +10,7% σ' αυτό το διάστημα.

  •  Το αποτέλεσμα είναι θετικό και σε εβδομαδιαία βάση: Ο ΓΔ κέρδισε 2,19% αυτή την εβδομάδα, ενώ τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη ήταν 5,81%. 

 Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να προσελκύουν διεθνές και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον, αποτελώντας πρώτη επιλογή για ξένα χαρτοφυλάκια και εγχώριους αποταμιευτές.

Συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων που προτείνουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές για τοποθετήσεις, εκτιμώντας ότι έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου και εξαιρετικές προοπτικές κερδοφορίας και μερισματικών αποδόσεων.

Αρνητική εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές:Ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε σήμερα 0,89%, ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε -0,92%, ενώ ο FT-100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,42%. Στη Wall Street o Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,74%, ο S&P500 κινείται στο -0,40%, οριακή μεταβολή +0,10% σημειώνει ο Nasdaq

Μετοχές και δείκτες

 Στο ΧΑ η συναλλακτική κίνηση είναι μάλλον υποτονική, με τζίρο 161,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 37,7 εκατ. ευρώ είναι η αξία των διακινηθέντων πακέτων.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί στα βήματα του επικρατέστερου  σεναρίου τεχνικής ανάλυσης, που προέβλεπε ότι ο ΓΔ θα συναντούσε αντίσταση στις 1.975 μονάδες. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.960,17 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,44%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από -0,18% μέχρι -0,73%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,45%, στις 4.926,72 μονάδες. Ο δείκτης των mid caps υποχώρησε -0,24%.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,15%, σημείωσε χαμηλό -1,25% και τερμάτισε με απώλειες 0,72%. Με θετικό πρόσημο στον κλάδο μόνο η Attica Bank με +3,7%. Στον αντίποδα Optima -3,2%, Κύπρου -1,8%, Τρ. Ελλάδος -1,7%, Εθνική -1,3%, Alpha και Eurobank -0,3%. Αμετάβλητη η Πειραιώς.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +3,5%, Aktor +2,1%, ΕΥΔΑΠ +1,2%, ΕΛΠΕ +0,8%, Aegean και Lamda +0,6%.

 Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Βιοχάλκο -1,8%, ΕλβάΧαλκόρ -1,7%, ΟΤΕ -1,5%, Μυτιληναίος -1,4%, ΔΕΗ -0,7%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα