Τουλάχιστον 389 απαγωγές καταγράφηκαν στην Αϊτή τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ανακοίνωσε η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων CARDH, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, καθώς οι συμμορίες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν λόγω των διεθνών κυρώσεων.
Οι απαγωγές που καταγράφηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου είναι περισσότερες από τριπλάσιες σε σχέση με τις 127 που κατέγραψε η CARDH το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένες κατά 72% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η οργάνωση, που έχει την έδρα της στο Πορτ-ο-Πρενς, επεσήμανε σε έκθεσή της ότι η «εκθετική αύξηση» των απαγωγών ενδέχεται να οφείλεται στην ανάγκη των συμμοριών να αντισταθμίσουν τις απώλειες στα έσοδά τους που προκάλεσαν οι διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν στο τέλος του έτους πέρυσι.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επέβαλαν κυρώσεις σε αρκετούς υψηλόβαθμους πολιτικούς και επιχειρηματίες, οι οποίοι πιστεύεται ότι χρηματοδοτούσαν και έδιναν όπλα στις συμμορίες, οι οποίες πλέον ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Αϊτής.
Η CARDH πρόσθεσε ότι η αύξηση των απαγωγών ενδέχεται να οφείλεται στη δημιουργία νέων συμμαχιών μεταξύ των συμμοριών μέσω των οποίων αυξάνουν τις περιοχές που ελέγχουν και παράλληλα επεκτείνουν «τη βιομηχανία των απαγωγών» σε αυτές.
Η οργάνωση σημείωσε επίσης ότι ένας ακόμη λόγος ενδέχεται να είναι τα αντίποινα των συμμοριών εναντίον των ομάδων πολιτών που προστατεύουν τις κοινότητες από τις συμμορίες, αντί για την κανονική αστυνομία.
«Οι συμμορίες χρησιμοποιούν ακραία βία (κάθε είδους βασανιστήρια) για να αναγκάσουν γονείς και οικογένειες να καταβάλλουν μεγάλα ποσά σε αμερικανικά δολάρια», τόνισε, κάνοντας λόγο για απαγχονισμούς απαχθέντων, ομαδικούς βιασμούς ή πρόκληση εγκαυμάτων.
Από τις 389 απαγωγές που κατέγραψε η CARDH, οι 29 αφορούσαν πολίτες ξένων χωρών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Αϊτής για την απαγωγή στις 18 Μαρτίου ενός ζευγαριού από τη Φλόριντα που πήγε στη χώρα για να επισκεφθεί συγγενείς του.
Στο σύνολο του 2022 η οργάνωση κατέγραψε 857 απαγωγές, μείωση σε σχέση με τις 1.009 που είχε καταγράψει το 2021, χρονιά κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Αϊτινός πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ αφήνοντας κενό εξουσίας το οποίο εκμεταλλεύθηκαν οι συμμορίες.