Η ακρίβεια και τα αυξημένα επιτόκια βουλιάζουν και την οικοδομή, η οποία μέχρι πρότινος επιδείκνυε αντοχές απέναντι στην κρίση.
Τόσο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα όσο και η δημόσια παρουσιάζουν αισθητή μείωση κατά το τελευταίο πεντάμηνο, γεγονός που προβληματίζει για την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία και στο ΑΕΠ, καθώς οι κατασκευαστική δραστηριότητα είναι μια σημαντική παράμετρος των επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Σεπτέμβριο, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας παρουσίασε μείωση κατά 16,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Συνολικά, με την προσθήκη και της δημόσιας κατασκευαστικής δραστηριότητας, παρουσιάζει μείωση κατά 16,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των νέων οικοδομών, ο οποίος προκύπτει με βάση τις οικοδομικές άδειες που εκδίδονται από τις πολεοδομίες, παρουσιάζει σημαντική και σταθερή μείωση από τον περασμένο Μάιο, όταν μειώθηκε κατά 15,5% και συνέχισε με πτώση 18,9% τον Ιούνιο, κατά 6,7% τον Ιούλιο και κατά 16,5% τον Αύγουστο.
Ανοδικά κινήθηκε τον περασμένο Απρίλιο με ρυθμό 2,3%, αλλά ήταν πρόσκαιρη εξέλιξη, καθώς στο πρώτο τρίμηνο ο όγκος των νέων οικοδομών είχε καταγράψει μειώσεις 27,4%, 11,5% και 28%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021.
Τα πλήγματα
Το πρώτο, πλήγμα στην οικοδομή δόθηκε από τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών και τους κόστους των οικοδομικών εργασιών, οι οποίες ξεκίνησαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Ένα σημαντικό μέρος του οικοδομικού κόστους είναι η ενέργεια, καθώς οι ανατιμήσεις του πετρελαίου κίνησης και του ηλεκτρικού ρεύματος εκτόξευσαν τους προϋπολογισμούς.
Ακολούθησαν οι τιμές των μετάλλων και όλων των υλικών που απαιτούν οι κατασκευές, για να εκτιναχθεί το συνολικό κόστος.
Η χαριστική βολή στην οικοδομή δόθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων που έγιναν και εκείνες που προαναγγέλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, που καθιστούν πανάκριβη και ασύμφορη τη λήψη δανείου για τη χρηματοδότηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, τα όποια σχέδια, μεσοπρόθεσμα, μένουν στο συρτάρι, περιμένοντας την υποχώρηση των τιμών των οικοδομικών υλικών και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Σε ότι αφορά στα οικοδομικά υλικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον μήνα Νοέμβριο, οι τιμές τους αυξήθηκαν δραματικά σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 και συγκεκριμένα:
- Πετρέλαιο κίνησης (Diesel) 28,4%.
- Τούβλα 27,2%.
- Παρκέτα 17,3%.
- Σίδηρος οπλισμού 16,3%.
- Ξυλεία oικοδομών 14,1%.
- Γκαραζόπορτες 13,8%.
- Αγωγοί χάλκινοι 12,6%.
- Πλαστικό, ακρυλικό, νερού 11,7%.
- Έτοιμο σκυρόδεμα 11,5%.
- Ντουλάπες ξύλινες 11,0%.
- Πλακίδια γενικά (δαπέδου, τοίχου) 10,6%.
- Μαρμαρόπλακες 9,8%.
- Εντοιχισμένα ντουλάπια 9,8%.
- Παράθυρα ξύλινα 9,1%.
- Πόρτες εσωτερικές 9,0%.
- Κουφώματα αλουμινίου 8,9%.
- Θερμαντικά σώματα 8,5%.
- Τσιμέντο 8,2%.
Τονίζεται, πως η σύγκριση γίνεται με τον Νοέμβριο του 2021, όταν οι τιμές των οικοδομικών υλικών ήταν ήδη αυξημένες.
Γκρίνιες με εργολάβους
Σε ότι αφορά στα δημόσια κατασκευαστικά έργα, τα περισσότερα έχουν «παγώσει» καθώς βγήκαν εκτός προϋπολογισμού λόγω των ανατιμήσεων.
Το γεγονός αυτό, έχει οδηγήσει σε μια διελκυστίνδα μεταξύ εργολάβων και του κράτους, των περιφερειών και των δήμων, για την αναπροσαρμογή του κόστους των έργων και των κονδυλίων.