Νέα έκρηξη τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα και οικοδομικά υλικά προμηνύουν οι τιμές χονδρικής των βιομηχανικών προϊόντων, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 30%, πλήττοντας καίρια τα νοικοκυριά αλλά και την οικοδομή.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τη «βαρυχειμωνιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η οποία σταδιακά επιδεινώνεται, όταν την ίδια στιγμή, τα εισοδήματα παραμένουν καθηλωμένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), τον Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 29,4%, έναντι μείωσης 8,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019.
Επίσης, σε σύγκριση τον δείκτη του Νοεμβρίου 2021, οι τιμές χονδρικής παρουσίασαν αύξηση 5,7%, ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του 2021 σε σχέση με το 2020 παρουσίασε αύξηση 13,8% έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε το 2020 σε σύγκριση με το 2019.
Όμως, τα βιομηχανικά προϊόντα που διατίθενται στην εγχώρια αγορά ανατιμήθηκαν κατά 30,4%, ενώ τα αγαθά που προορίζονται για εξαγωγή ανατιμήθηκαν κατά 26%. Η διαφορά οφείλεται στο ότι το «καλάθι» των εξαγόμενων και των προοριζόμενων για την εσωτερική αγορά είναι διαφορετικό, αλλά και επειδή ακολουθείται διαφορετική πολιτική τιμών από τις βιομηχανίες.
Οι τιμές χονδρικής των βιομηχανικών προϊόντων, επηρεάζουν καθοριστικά τις λιανικές τιμές πώλησης των αγαθών, αφού το αυξημένο κόστος μετακυλίεται στον καταναλωτή. Η ταχύτητα εμφάνισης των μεταβολών των τιμών χονδρικής στις λιανικές, εξαρτάται από τη φύση του προϊόντος.
Παράδειγμα, στα γαλακτοκομικά που είναι άμεσης κατανάλωσης, οι μεταβολές των τιμών εμφανίζονται αμέσως, ενώ στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, υπάρχει και καθυστέρηση.
Ήδη έχουν τιναχθεί στον αέρα οι προϋπολογισμοί των οικοδομικών εργασιών είτε αφορούν κατασκευή κτιρίων είτε επισκευές είτε προγράμματα ανακαίνισης όπως το «εξοικονομώ». Αιτία είναι οι σημαντικές ανατιμήσεις των μετάλλων και των προϊόντων ξύλου πάνω από 15%, των ηλεκτρολογικών κατά 10% όπως επίσης και των καυσίμων οι τιμές των οποίων είναι αυξημένες πάνω από 60%.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο είχε σκαρφαλώσει στο 5,1% και για τον Ιανουάριο και στους επόμενους μήνες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα κινηθεί υψηλότερα, προς το 6%.
Το νέο κύμα ακρίβειας
Η έλευση νέου, ισχυρότερου κύματος ακρίβειας, αποκαλύπτεται από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις ανατιμήσεις κατά κατηγορία προϊόντων. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στα αγαθά που προορίζονται για την εγχώρια αγορά, οι κυριότερες αυξήσεις τιμών εντοπίζονται στα ακόλουθα προϊόντα:
- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, 60,8%
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, 56,5%
- Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, 35,4%
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού, 15,9%
- Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής, 15,4%
- Παραγωγή βασικών μετάλλων, 11,4%
- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 9,7%
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, 5,1%
- Βιομηχανία τροφίμων, 3,3%
- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 3,2%.