Το πολιτικό μήνυμα που θα δοθεί με τις επιλογές προσώπων και την ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, είναι το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο του επικείμενου ανασχηματισμού, ο οποίος επέρχεται ως αποτέλεσμα «ατυχήματος», χωρίς να περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς και στις προτεραιότητες του Μαξίμου. Την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση εστιάζεται στα ζητήματα διαφθοράς με επίκεντρο το σκάνδαλο Novartis, οι επιλογές του πρωθυπουργού υπαγορεύονται από έναν βασικό στόχο: Να διατηρήσουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ το «ηθικό πλεονέκτημα».
Παράλληλα βέβαια δίνεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να «φρεσκάρει» το κυβερνητικό σχήμα και να επιφέρει μικρού εύρους αλλαγές που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα του. Αυτές είναι που θα δώσουν το στίγμα προθέσεων και σχεδιασμών του Μαξίμου ως προς προφίλ της κυβέρνησης, τις εσωκομματικές ισορροπίες και την πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει ως τον επόμενο «μεγάλο» ανασχηματισμό.=π
Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τις τελευταίες πληροφορίες από πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ, τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση θα είναι τρία ή τέσσερα - σε μία περίπτωση μάλιστα θα πρόκειται για επιστροφή πρώην υπουργό σε άλλο υπουργείο. Περισσότερες θα είναι οι εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ θα γίνουν και δύο ή τρεις αναβαθμίσεις υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών.
Υπάρχει και ένα «ακραίο» σενάριο σημαντικών αλλαγών, που προβλέπει μετακίνηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία θα προκαλέσει «καραμπόλα» εσωτερικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και θα συνδυασθεί με την υπουργοποίηση δύο βουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των «53».
Προτεραιότητες
Το πρώτο ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα είναι με το λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε πολιτικό επίπεδο, να διατηρήσει η κυβερνώσα Αριστερά ηθικό πλεονέκτημα και να αποτρέψει τη διολίσθηση της σε ένα κύκλο φθοράς.
Το πρώτο μήνυμα προς την κοινωνία έχει δοθεί με την απομάκρυνση της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου και την παραίτηση του συζύγου της Δ. Παπαδημητρίου: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Επισημαίνεται ότι η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ – ιδιαίτερα από την πλευρά της Κίνησης των «53», οι οποίοι πολλές φορές στο παρελθόν έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών που δεν συνδέονται οργανικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ονόματα που "παίζουν"
Οσον αφορά την ονοματολογία του ανασχηματισμού, «κοντός ψαλμός αλληλούια». Σε λίγες ώρες θα γίνουν γνωστές οι τελικές επιλογές του πρωθυπουργού. Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί αύριο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να γνωστοποιηθεί εντός της ημέρας.
Τα σενάρια ξεκινούν με τους υποψηφίους για την ανάληψη των χαρτοφυλακίων που κατείχαν ο Δ. Παπαδημητρίου και η Ράνια Αντωνοπούλου και για τον διάδοχο του Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επικρατέστερος για το υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης είναι ο νυν αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, με «συνυποψήφιο» τον νυν υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα. Το σενάριο αυτό ακυρώνεται βέβαια σε περίπτωση που αποφασισθεί τελικά η μεγάλη αλλαγή, με τη μετακίνηση του Νίκου Παππά στο ΥΠΑΝ.
Νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση θα είναι - σύμφωνα με πληροφορίες – ο διάδοχος της κ. Αντωνοπούλου στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στο υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να επιστρέψει ο Νίκος Ξυδάκης, που έχει επιτυχή κυβερνητική θητεία σε άλλο υπουργείο.
Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη θέση του αποχωρούντος Γιάννη Μουζάλα θα αναβαθμισθεί ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας.