Τράπεζες

Αναβάθμιση σε Β+ από την Fitch στην Alpha Bank


Την αναβάθμιση της Alpha Bank ανακοίνωσε σήμερα η Fitch Ratings, που έθεσε στην Τράπεζα και στη μητρική του Ομίλου Alpha Services and Holdings S.A. μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση  (IDR) “B+” από “B”, με σταθερό outlook. Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε τη αξιολόγηση  βιωσιμότητας (Viability Ratings - VR) σε “b+’” από “b”. 

Ο οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση έρχεται να αναγνωρίσει την ισχυροποιημένη κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης ποιότητας κερδοφορίας της και την ενίσχυση  των κεφαλαιακών αποθεμάτων της, ενώ προσθέτει ότι έχει μειωθεί το βάρος για τα κεφάλαια της  τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, για τα οποία δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις.  Όπως σημειώνει η Fitch στο σχετικό ενημερωτικό της δελτίο, «η αναβάθμιση αντανακλά την πρόοδο  που έχει επιτευχθεί στη δραστική μείωση των ΜΕΑ, τόσο μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων όσο  και οργανικά». 
Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, η αναβάθμιση της Alpha Bank  συμβαδίζει με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023 και τις προβλέψεις για  υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας συγκριτικά με την Ευρωζώνη, παρά την  αβεβαιότητα που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο. 

Γιατί αναβαθμίζεται η Alpha Bank – βασικά σημεία  

Στο δελτίο της, η Fitch Ratings παραθέτει τους λόγους που οδήγησαν στην αναβάθμιση αυτή, όπως μεταξύ άλλων, η υψηλή θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης της Alpha Bank πάνω από τις  εποπτικές απαιτήσεις, η συνεχιζόμενη εξυγίανση του Ισολογισμού της που «αναμένεται να  υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμή βιώσιμη ανάπτυξή της», με τον δείκτη ΜΕΑ να ανέρχεται στο 8% ή  9.3% (συμπεριλαμβανομένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών  «Galaxy» και «Cosmos»), στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο δείκτης CET1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ βελτιώθηκε σε 12,1% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, από  10,8% στα τέλη του 2021, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της κερδοφορίας και τη θετική επίπτωση από  συναλλαγές ΜΕΑ, με την Τράπεζα να «κινείται σε τροχιά επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου CET1 15%». 

Παράλληλα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αναμένουν αύξηση των ΜΕΑ μέσα στο 2023, ενώ θετικά  αξιολογούν την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα της Alpha Bank, ήδη μέσα στο 2022, να αποτρέψει  τη δημιουργία «νέας γενιάς» καθυστερήσεων, μέσω νέων πωλήσεων δανείων αλλά και οργανικών  κινήσεων. 

Επίσης, ο οίκος προβλέπει περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, λόγω της επιτυχούς  υλοποίησης του Προγράμματος Μετασχηματισμού, σημειώνοντας ότι «τα σταθμισμένα ως προς τον  κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού αναμένεται να αυξηθούν περίπου στο 2% μεσοπρόθεσμα, λόγω των σταθερών και βελτιούμενων εσόδων από τόκους και προμήθειες, καθώς και ως αποτέλεσμα των  πρωτοβουλιών για μείωση των εξόδων και των ζημιών απομείωσης (LICs) στο πλαίσιο εξυγίανσης του  Ισολογισμού χαρτοφυλακίων». Τέλος, θετικά είναι τα σχόλια για την καταθετική βάση και τη  ρευστότητα της Alpha Bank, που χαρακτηρίζεται ως «υγιής», ιδίως «λόγω της ισχυρής της  παρουσίας στις αγορές χρέους το 2022, μέσω εκδόσεων ομολόγων συνολικού ύψους Ευρώ 900 εκατ. και της ανταπόκρισής της, νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα, στην υλοποίηση των  εποπτικών απαιτήσεων (MREL)».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Alpha Bank