Αγορές

Ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια – Τράπεζες +3,4% στο ΧΑ


Κλίμα επιφυλακτικότητας, αναμονής και αυξημένης “επαγρύπνησης” επικρατεί στις αγορές, μετά το γενικευμένο χθεσινό sell-off που βύθισε τον Dow Jones στον -6,9% και τον DAX στο -4,5%, στέλνοντας και τον τραπεζικό δείκτη του ΧΑ στα Τάρταρα του -6,3%.

Ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ, όπου η μεγάλη πτώση δημιούργησε  ευκαιρίες για traders  και επίδοξους κερδοσκόπους με βραχυχρόνιο ορίζοντα. Ολες οι αγορές άνοιξαν με μικρές απώλειες που έχουν ήδη υπερκαλυφθεί  και οι βασικοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος. Περίπου 1% κερδίζουν ο DAX και ο βρετανικός FT100, στο +1,5% κινείται ο γαλλικός CAC40, άνοδο 0,8% σημειώνει ο ΓΔ του ΧΑ, με τις τράπεζες +3,4%

Ενισχύονται οριακά τα ομόλογα της Ευρωζώνης – με εξαίρεση τα ιταλικά, ενώ  συνεχίζεται η καθοδική πορεία των τιμών αργού πετρελαίου (-18%).
Προσδοκίες δημιουργεί η θετική έκβαση της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η χώρα μας αναμένει μεγάλα κονδύλια που θα αποτελέσουν απαραίτητο “καύσιμο” στην προσπάθεια στήριξης και ανάκαμψης της οικονομίας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και το κυρίαρχο στοιχείο στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι η μεταβλητότητας.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κερδίζουν σταδιακά έδαφος, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές  μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε στις 651,73 μονάδες (+1,06%), ενώ ξεκίνησε με -1,07% από τις 638,02. Τώρα βρίσκεται στις  650 μονάδες, με κέρδη 0,80% Με την ανοδική αντίδραση επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής και η στήριξη στην περιοχή των 644-645 μονάδων, που τέθηκε χθες σε δοκιμασία.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,05% στις 1.574 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 1,57% και στη συνέχεια κινήθηκε σταθερά σε ανοδική κατεύθυνση. Τώρα βρίσκεται σε υψηλό ημέρας, πραγματοποιώντας άλμα +3,45%. Προηγείται η Attica Bank με +5,5%. Ακολουθούν  Alpha και Εθνική +3,2%, Eurobank +2,7%, Πειραιώς +1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  προηγείται η Aegean  με +3,5% και ακολουθεί η Motor Oil (+3%). Jumbo +1,8%, Μυτιληναίος  και Coca-Cola +1,5%. Tις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  -1,3%,  ΕΛΠΕ -1%, ΟΠΑΠ και Lamda -0,8%.

Στα mid caps Ολυμπιακή Τεχνική +2,5%, Ιντρακάτ και Elton +2,3%, Κέκροψ και Κρι-Κρι +1,8%.  “Βουτιά” -12,5% πραγματοποιεί η MIG, λόγω των πληροφοριών ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμη δανειακών υποχρεώσεων και ότι ζήτησε παράταση για καταβολή δόσεων δανέιων. Απώλειες 10,3%  καταγράφει το Ιασώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης