Αγορές

Ανοδικό κρεσέντο για τις ενεργειακές τιμές – Στα 232 ευρώ έφτασε το φυσικό αέριο!


Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου κινούνται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έφτασαν τα 232 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις χονδρικές τιμές ρεύματος, που επίσης σπάνε τα ρεκόρ. Το ξέφρενο ράλι που πραγματοποιούν οι ενεργειακές τιμές καταδεικνύει την έντονη ανησυχία-που τείνει να μετεξελίχθη σε βεβαιότητα της αγοράς και των επενδυτών, ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας ενόψει του χειμώνα, ιδίως αν η Ρωσία περιορίσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου.

Η ενεργειακή κρίση έχει «φουντώσει» για τα καλά, καθώς μέσα στον Αύγουστο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σ’ ένα ανοδικό κρεσέντο, που σήμερα τις οδηγεί πάνω από τα 232 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ολλανδικό συμβόλαιο εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου «έπιασε» αυτή την τιμή και τώρα κινείται κοντά στα 227 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Εύλογα αναρωτιέται κανείς, με δεδομένο ότι προκύπτουν τέτοιες τιμές εν μέσω καλοκαιριού, τι θα συμβεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπου το ενεργειακό μείγμα θα αλλάξει και  χρήση του φυσικού αερίου θα είναι μεγαλύτερη. Ερωτήματα στα οποία η Ευρώπη δεν έχει απαντήσεις, κάτι που άλλωστε… αναγνωρίζει η αγορά ενέργειας και οι επενδυτές. 

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι τιμές του ρεύματος έχουν εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα, δείγμα του φόβου και της αβεβαιότητας που υπάρχει στη Γηραιά Ηπειρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενόψει, μάλιστα, του χειμώνα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας το συμβόλαιο της Γερμανίας για την ηλεκτρική ενέργεια που αφορά το 2023, έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 502 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για την εξαπλάσια τιμή σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κατά δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί πριν δύο μήνες. 

"Εχθρός" και ο καιρός...

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, πάντως η Ευρώπη δεν έχει σύμμαχο ούτε τον καιρό, καθώς εξαιτίας της ξηρασίας που επικρατεί κυρίως στις κεντρικές περιοχές, σημαντικοί υδάτινοι κόμβοι όπως ο Ρήνος, έχουν «στεγνώσει», με συνέπεια να δυσκολεύει η μεταφορά ντίζελ, άνθρακα και άλλων εμπορευμάτων.  Aυτή η δυσμενής εξέλιξη που αποτελεί μέρος του συνολικού ενεργειακού προβλήματος, απειλεί να περιορίσει τις αποστολές ενεργειακών προϊόντων και άλλων εμπορευμάτων στην Ευρώπη και έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία και αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά ενέργειας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα