Αγορές

Άνοδος στη Wall - Σχεδόν 130 μονάδες πάνω ο Dow


Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ οι θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πετρέλαιο βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο, καθώς τον Μάρτιο στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν 431.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 739.000 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν απώλειες στις 495.000. Το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 3,6% από το 3,8% προηγουμένως. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση το μέσο ωρομίσθιο ανέβηκε κατά 5,6%, λίγο πάνω από τις προβλέψεις.

Βουτιά σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να πέφτει κατά 12,8% στην εβδομάδα, πραγματοποιώντας τις χειρότερες 5 ημέρες από τα τέλη Απριλίου 2020.

Σε υψηλότερο 7 μηνών έφτασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τον Μάρτιο, όπως αναφέρουν τα τελικά στοιχεία της Markit. Συγκεκριμένα, ο PMI μεταποίησης άγγιξε τις 58,8 μονάδες έναντι 58,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση της Markit, ενώ οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, ανέμεναν μέτρηση στις 58,5 μονάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε σήμερα ότι «περισσότερες από 30 χώρες» θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και θα αντλήσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η τιμή του μαύρου χρυσού. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), ο Μπάιντεν είπε: «Σήμερα το πρωί, περισσότερες από 30 χώρες συναντήθηκαν εκτάκτως και αποφάσισαν να διαθέσουν στην αγορά δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου». Σχολιάζοντας εξάλλου τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία «κινείται» και πάλι και ότι «οι Αμερικανοί επιστρέφουν στη δουλειά». «Είναι μια πολύ καλή είδηση για εκατομμύρια οικογένειες που έχουν μικρό περιθώριο κινήσεων (…) και μόνο την αξιοπρέπεια να έχουν μια εργασία», είπε από τον Λευκό Οίκο. Επισήμανε επίσης ότι η επιστροφή στην εργασία θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές και συνιστά μια «καλή είδηση» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εργασίας, η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 3,6% τον Μάρτιο, κατά 0,2 της μονάδας σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, πλησιάζοντας δηλαδή στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία. Τον Φεβρουάριο του 2020 η ανεργία είχε πέσει στο 3,5%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και μισόν αιώνα.

Χθες έγινε γνωστό πως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ  άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν στις 202.000 από 188.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 196.000.

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ολοκλήρωσαν την έκτακτη διυπουργική σύνοδό τους που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας. «Ο υπουργός Κοΐτσι Χαγκιγιούντα παρέστη στην έκτακτη σύνοδο του ΔΟΕ κατά την οοία οι χώρες μέλη συζήτησαν τις επιπρόσθετες, συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα» ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα. Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε στους δημοσιογράφους ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Σημαντικά χαμηλότερη ήταν η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Μάρτιο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία όξυνε τα προβλήματα που υπήρχαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επιβράδυνε τη ζήτηση και κλόνισε την εμπιστοσύνη. Παράλληλα, η έκρηξη του ενεργειακού κόστους ώθησε τις τιμές υψηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας S&P Global. Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η εισβολή, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, υποδηλώνουν ότι ο τομέας της μεταποίησης μπορεί να εισέλθει σε ύφεση στο τρέχον τρίμηνο. Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων παραγωγής (PMI) της S&P Global υποχώρησε από τις 58,2 μονάδες τον Φεβρουάριο στις 56,5 τον Μάρτιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών, αλλά αρκετά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 53,1 από 55,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, όταν η Ευρωζώνη υφίστατο το σοκ από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνθηκε, καθώς οι βιομηχανίες, που αντιμετωπίζουν έκρηξη των τιμών στις εισροές τους, αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τη συλλογή των σχετικών στοιχείων από τη S&P Global το 2002. Οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020. Οι δείκτες εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο PMI για τη μελλοντική παραγωγή μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από 68,5 τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Υποχώρησε στις 48,1 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών μεταποίησης (PMI) στην Κίνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η IHS Markit την Παρασκευή. Η απόδοση της μεταποίησης αποδυναμώθηκε σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, με το αποτέλεσμα αυτού του μήνα να είναι 2,3 μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση, βυθίζοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων τον κλάδο - υπενθυμίζεται ότι κάτω από αυτό το όριο καταγράφεται συρρίκνωση, ενώ υψηλότερα από αυτό ανάπτυξη.  Ο δείκτης μεταποίησης της Caixin υποχώρησε στις 48,1 μονάδες τον Μάρτιο από τις 50,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. Και οι δύο υποδείκτες για την εργοστασιακή παραγωγή και τις νέες παραγγελίες, διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία επλήγη σημαντικά από την πανδημία, ανέφερε η Caixin. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν πως τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού είχαν προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία τους και στον εφοδιασμό, ενώ έπληξαν την καταναλωτική ζήτηση.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 34,843.67 μονάδες, με κέρδη 0.48%.    

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,544.7 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.32%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 14,261.5 μονάδες, με άνοδο 0.29%.

O χρυσός παραδόσεως Ιουνίου διολίσθησε 30,30 δολάρια ή σχεδόν 1,6%, για να φτάσει στα 1.923,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το Brent παραδόσεως Ιουνίου έπεσε 32 σεντς ή 0,3%, όντας στα 104,39 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαΐου μειώθηκε κατά 1,01 δολάρια ή 1%, για να διαμορφωθεί στα 99,27 δολάρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα