Αναθερμαίνονται οι προσδοκίες στο ΧΑ, μετά τη σημερινή ισχυρή ανοδική αντίδραση που επανέφερε την αγορά σε τροχιά ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Αλμα +3,10% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης, στο +1,74% ο ΓΔ. Θετική ένδειξη ο αυξημένος τζίρος και οι πολλές μεταβιβάσεις πακέτων, που υποδηλώνουν ενεργό παρουσία ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων.
Ομως οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και το στοίχημα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα παραμένει ανοιχτό. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και το σενάριο ανόδου-ανάκαμψης εμφανίζεται τώρα επικρατέστερο.
Σημαντική παράμετρος το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς, εν μέσω προβληματισμών για τα επιτόκια, την πορεία της κινεζικής οικονομίας και τις τιμές του φυσικού αερίου.
Προβληματίζει η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Στην Ευρώπη τα πρωϊνά κέρδη χάθηκαν και οι βασικοί δείκτες κλείνουν με οριακές μεταβολές. Μεικτή εικόνα στη Wall Street, με τον Dow Jones στο κόκκινο (-0,50%), τον S&P σχεδόν αμετάβλητο και τον Nasdaq να σημειώνει +0,55%.
Οι προβλέψεις και οι προσδοκίες των αγορών διαψεύδονται για τρίτη φορά φέτος: Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται, ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων δεν κλείνει, το κόστος χρήματος μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Σ' αυτά προστίθενται τώρα και οι κίνδυνοι από την Κίνα, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί “σκελετοί στη ντουλάπα” και το ντόμινο μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.
Αντιφατικές προβλέψεις
Ενδεικτικές του κλίματος και της αβεβαιότητας που επικρατούν, είναι οι αναλύσεις διεθνών χρηματιστικών και χρηματοπιστωτικών οίκων: Τη μια μέρα εξαπολύουν καταστροφολογία, προφητεύοντας μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια, ενώ μιλούν για φούσκες στις αγορές ακινήτων και ομολόγων. Την επομένη η “συγχορδία” αλλάζει και οι Κασσάνδρες γίνονται αισιόδοξες, προτείνοντας μάλιστα τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα χρηματιστήρια και μετοχές, όπου προβλέπουν υπεραποδόσεις.
Στο ΧΑ τόνο στις συναλλαγές δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, που κρατούν τον τζίρο σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα επιθετικά ξένα funds δεν έχουν πλέον λόγο διακράτησης μετοχών, ενώ απουσιάζουν τα κίνητρα για νέες τοποθετήσεις: Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έχει προεξοφληθεί, οι υψηλές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών έχουν αποτιμηθεί στο ταμπλό, ενώ η καλή πορεία και προοπτικές της οικονομίας αποτέλεσαν βασικό καταλύτη στη μέχρι τώρα ανοδική πορεία της αγοράς.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με οριακές μεταβολές στους δείκτες, που πήραν γρήγορα την ανιούσα και κατέγραψαν υψηλά ημέρας μέχρι τις 14:30. Ο τζίρος ήταν 93 εκατ. ευρώ, συν 15,2 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +2,48% στις 1.294,71 μονάδες και έκλεισε στις 1.285,27 με άνοδο 1,74%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,07% στις 3.127,13 μονάδες. Στο +1,59% τερμάτισε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,58%, σημείωσε υψηλό ημέρας +3,95% και έκλεισε με άνοδο 3,10%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς +4,7%, Alpha +4,2%, Εθνική +3,2%, Τρ. Ελλάδος +1,5%, Eurobank +1,2%, Attica Bank +0,7%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Cenergy +4,1% και Jumbo +3,9%. Ακολούθησαν ΕλβάλΧαλκόρ +3,2%, ΤΕΝΕΡΓΑ +3,1%, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο +2,5%, ΔΕΗ +2,3%, Autohellaw +2,2%, Motor OIl και Aegean +1,9%.
Μόνον 4 μετοχές τερμάτισαν στο κόκκινο: Σαράντης -2,7%, Ελλάκτωρ -2,1%, ΟΤΕ -1,8%, ΕΥΔΑΠ -0,9%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,6%.