Οι περισσότερες χώρες είδαν μείωση αντί αύξηση του πολιτικού ρίσκου για το 2016 σύμφωνα με τον Χάρτη Πολιτικού Κινδύνου 2016 της Aon P.L.C. Ο χάρτης Πολιτικού Κινδύνου 2016 αναλύει 168 αναδυόμενες οικονομίες και καταδεικνύει πως, παρά το γεγονός της αύξησης των οικονομικών κινδύνων λόγω των χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων, οι πολιτικές και οικονομικές αναδιαρθρώσεις που επετεύχθησαν συνεισέφεραν στην μείωση του πολιτικού κινδύνου.
Ωστόσο, οι αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να επιφέρουν αύξηση του πολιτικού ρίσκου, προκαλώντας επιπτώσεις στο εσωτερικό των χωρών.
Σύμφωνα με το Χάρτη 2016 της ΑΟΝ το πολιτικό ρίσκο μειώθηκε σε 8 χώρες: Στην Κίνα, Αιθιοπία, Αιτή, Ιράν, Τσαμάϊκα, Νεπάλ, Πακιστάν και Σερβία.
Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό ρίσκο μειώθηκε για τέσσερεις χώρες: Για τη Cape Verde, τη Μικρονησία, τις Φιλιππίνες και τη Suriname.
Σύμφωνα με την ΑΟΝ τα μέτρα κατά της διαφθοράς βοήθησαν στην υποβάθμιση του πολιτικού κινδύνου στην Κίνα ενώ στο Ιράν (από πολύ υψηλό σε υψηλό) τα μέτρα σταδιακής χαλάρωσης των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από την διεθνή κοινότητα στην χώρα.
Το Ιράν έχει την πιο διαφοροποιημένη οικονομία στην Μέση Ανατολή και Αφρική και ήδη έχει επιτύχει αρκετά σε ό,τι αφορά την συμμόρφωση του με τις απαιτήσεις της Διεθνούς Κοινότητας.
Μεταξύ των άλλων, η παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην Βραζιλία (μέτριος πολιτικός κίνδυνος) επισείει κινδύνους καθώς η χώρα το 2016 θα φιλοξενήσεις τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.