Ένα βήμα πριν την απόδοση του πρώην Υγειονομικού Σταθμού Καλαμπάκας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Δήμος Μετεώρων.
Πρόκειται για το πρώην Στρατόπεδο «Ράμμου», όπου φιλοξενούνταν παλαιότερα ο Υγειονομικός Σταθμός Καλαμπάκας και βρίσκεται στη Δυτική είσοδο της πόλης της Καλαμπάκας. Για χρόνια παραμένει εντελώς εγκαταλελειμμένο και έχει μετατραπεί σε μια εστία μόλυνσης για την πόλη.
Ο Δήμαρχος Μετεώρων σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια τον περασμένο Μάιο κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης ενός εμβληματικού κτιρίου που είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον της ίδιας της πόλης, καθώς μετά την παράδοση του Ε-65 η δυτική πλευρά μετατρέπεται σε κύρια είσοδό της.
Το συνολικό εμβαδό του οικοπέδου του πρώην Στρατοπέδου «Ράμμου», σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής, είναι 2.209,01 τ.μ. και εντός αυτού ευρίσκεται ένα κτίριο το οποίο αποτελείται από ισόγειο συνολικής επιφάνειας 392,24 τ.μ. και υπόγειο 392,24 τ.μ.. Τμήμα του κτιρίου 600,60 τμ (ισόγειο – υπόγειο), είναι κατασκευασμένο το 1950 με δάπεδο ισογείου και οροφή ισογείου από πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, η δε φέρουσα τοιχοποιία είναι από λαξευτή λιθοδομή και η κάλυψη της οροφής του ισογείου με ξύλινη κεραμοσκεπή. Το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου είναι επιφάνειας 183,88 τ.μ (ισόγειο-υπόγειο) κατασκευής 1970 με σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος, τοιχοποιία από δρομική οπτοπλινθοδομή και κάλυψη οροφής ισογείου με ξύλινη κεραμοσκεπή. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι στο συγκεκριμένο χώρο να στεγαστεί το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Μετεώρων το προηγούμενο διάστημα κατέθεσε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρωμένο master plan διαχείρισης του χώρου με όλα τα βήματα για τη χρηματοδότηση και αξιοποίησή του.
Ο δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε τα εξής: «Ο Δήμος Μετεώρων είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει ό,τι αξίζει για την τοπική κοινωνία μας. Στο πλαίσιο αυτό πριν λίγους μήνες είχα συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια όπου του εξέφρασα τη βούλησή μας για την αξιοποίηση του πρώην Υγειονομικού Σταθμού Καλαμπάκας. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τους πρώην δημάρχους κ.κ. Πινιάρα, Μπουτίνα, Σακελλαρίου και Σινάνη προκειμένου να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία. Μετά τη συνάντηση αυτή δρομολογήθηκαν τα βήματα προκειμένου αυτή η προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά μας καταθέσαμε αναλυτικά όλα τα βήματα που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε προκειμένου ο χώρος αυτός να μετατραπεί σε Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Φιλοδοξούμε σε συνεργασία με τον Παύλο Μπαλογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας, να δημιουργήσουμε ένα Μουσείο που θα αποτελέσει πλήρη αφηγηματικό κύκλο πολιτισμού και παιδείας στην Ελλάδα με εκθέματα που κάλυπταν την Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση, τον νεοελληνικό διαφωτισμό, τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, τα Μετέωρα, τα παραμύθια του Αισώπου και τα κατηχητικά σχολεία!». Ένα Μουσείο, καταλήγει, «που φιλοδοξεί να αναδείξει την αξία της γνώσης και του πολιτισμού ως κληρονομιά που πρέπει να διατηρηθεί και να μεταδοθεί στις μελλοντικές γενιές. Εμείς ως Δημοτική Αρχή με σχέδιο και προγραμματισμό δίνουμε τη μάχη της διεκδίκησης προκειμένου ο τόπος να πάει μπροστά».